Semne care indică faptul că ai o baterie socială cam goală

Photo of author

By Ramona Fustos

Simți că ai o baterie socială cam goală? Ai simțit până acum senzația că energia ta socială, cu alte cuinte, capacitatea ta de a vorbi, de a sta, a rămâne sau pur și simplu de a respira în contact cu alte persoane pare să se epuizeze cât vezi cu ochii? Ești în toiul unei conversații în timpul unei petreceri sau în timpul unei reuniuni, dar simți că entuziasmul tău scade brusc?

Te uiți tot mai des la telefon și speri că e deja timpul să pleci. Începi să visezi că ești în pat sau că ai un moment numai pentru tine. Este timpul să recunoști: ai o baterie socială descărcată și nu vei putea fi din nou pe deplin prezent până când nu o vei reîncărca.

Acest lucru se poate resimți mai ales după sărbătorile petrecute în familie sau după vacanță. În aceste perioade, socializarea devine un adevărat maraton.

Baterie socială: cum funcționează aceasta?

Fiecare persoană are o baterie socială, care este în mod esențial, un fel de instrument pe care îl folosim pentru a măsura cantitatea de energie pe care o avem pentru a interacționa în societate. Fiecare persoană are o capacitate diferită, propria sa capacitate de interacțiune socială, care este influențată de mulți factori: starea noastră mentală și fizică, poziția noastră pe spectrul introversie-extraversie și orice alte elemente care pot contribui la dezechilibre de putere, cum ar fi rasismul sau ierarhiile profesionale.

Așadar, este posibil să fi observat deja că ai o baterie socială se descarcă pe parcursul unei zile sau al unei seri, dacă nu cumva este vorba de ceva mai insidios și mai puțin clar, care se acumulează în timp, pe măsură ce calendarul tău social se umple fără să ai timp să te reîncarci (de exemplu, în cazuri precum: Crăciun, reuniuni de familie, evenimente de mai multe zile). Dar, în primul rând, de ce se descarcă bateria noastră socială și ce putem face atunci când se întâmplă acest lucru?

Baterie socială: de ce începe să se golească?

Numeroase sunt motivele ce pot sta la baza acestei probleme. Acest lucru se poate întâmpla mai ales în perioada sărbătorilor și de fiecare dată când ești solicitat din toate părțile. Bateria socială a fiecărei persoane se poate goli cu o viteză diferită în funcție de situațiile care o fac să se golească și viteza cu care aceasta se poate reîncărca.

Iată câteva din situațiile care pot goli bateria socială:

-O lungă serie de reuniuni familiale sau ieșiri cu prietenii fără timp suficient de odihnă.

-Neglijarea nevoilor sau obligațiilor esențiale în afara ieșirii în oraș (cum ar fi munca, somnul sau exercițiile fizice).

-Fiind înconjurat de persoane cu care nu poți fi adevăratul tău sine autentic.

-Îngrijorarea cu privire la ieșirile viitoare sau la întâlnirile de familie.

-Petrecerea de prea mult timp pe rețelele sociale.

Care sunt semnele la care trebuie să fii atent?

-Lipsa de interes pentru activitățile sau subiectele care îți plac de obicei.

-Sentimentul de a fi copleșit de obligații sociale mai mici, cum ar fi simplul răspuns la un mesaj text.

-O stare de nervozitate, iritabilitate sau resentimente față de ceilalți, inclusiv față de prieteni.

-Dureri fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate sau energie scăzută.

-Un impuls de a pleca discret și fără să îți iei rămas bun, mult mai puternic decât de obicei.

-Faptul că ești mai tăcut decât de obicei, deoarece ești epuizat de conversație.

-O dorință puternică de a merge acasă.

-Simptome de depresie.