Sănătate cerebrală- care sunt alimentele care pot stimula creierul?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ești din ce în ce mai interesat de acest subiect, de sănătate cerebrală? Pentru că sănătatea creierului depinde și de lucrurile pe care le consumăm, există o serie de alimente care pot să fie consumate pentru ca acesta să fie în formă maximă.

O alimentație sănătoasă și variată poate contribui la buna funcționare cerebrală și la o stare de bine generală. Creierul are nevoie de nutrienți specifici pentru a fi protejat contra radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Alimentația joacă, de asemenea, un rol important în menținerea sănătății mentale și în evitarea pierderii memoriei.

Sănătate cerebrală: ce este bun pentru sănătate și pentru stimularea creierului?

Consumate în exces, anumite alimente sunt dăunătoare pentru creierul nostru. În special, acestea pot favoriza apariția unor boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer. De aici și necesitatea de a le consuma în mod rațional. Printre alimentele care trebuie evitate se numără substanțe toxice precum alcoolul, produsele industriale ultraprocesate (băuturi răcoritoare, dulciuri, prăjituri, pizza, mâncăruri gata preparate etc.), carnea roșie și alimentele prăjite, care au tendința de a favoriza neuroinflamarea și de a accelera declinul cognitiv.

Sănătate cerebrală: care sunt cele mai bune alimente pentru a hrăni creierul și a stimula capacitățile cognitive?

Peștele gras. Sardinele, macroul, dar și heringul conțin DHA și EPA, acizi grași esențiali care contribuie la buna funcționare a creierului. Pe lângă faptul că pot ameliora funcționarea memoriei, pot preveni declinul cognitiv și contribui la buna dispoziție. Dar acizii grași omega 3 contribuie și la o transmitere eficientă a mesajelor nervoase.

Nucile de Brazilia. Nucile de Brazilia sunt surse de acizi grași buni și au proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii, cu efecte benefice deja studiate și demonstrate. Nucile de Brazilia, în special, sunt bogate în seleniu, un mineral care ajută la combaterea oxidării. De asemenea, ele conțin magneziu, unul dintre cele mai importante minerale pentru combaterea stresului și pentru stimularea concentrării.

Legumele cu frunzele verzi. Legumele cu frunze verzi conțin vitamina B9, dar și vitamina K, care joacă un rol crucial atunci când vine vorba despre funcționarea sistemului nervos și prevenirea declinului cognitiv. În general, legumele sunt foarte bogate în fibre, care servesc drept hrană pentru microbiota noastră intestinală. Știm foarte bine că există o legătură directă între sănătatea microbiotei noastre și creierul nostru. Legumele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, care combat oxidarea și îmbătrânirea celulelor.

Uleiul din ficat de cod. Chiar dacă gustul său nu este pe placul tuturor, uleiul din ficat de cod este o alegrre foarte interesantă deoarece poate facilita conexiunile neuronale mai ales datorită bogăției sale în acizi grași omega 3. Conține și vitamina D, imunoregulatoare și poate acționa contra neuroinflamației.

Ciocolata neagră. Foarte bogată în compuși antioxidanți și anti-inflamatorii, ciocolata neagră ajută la lupta contra efectele înaintării în vârstă și contra declinului cognitiv. Conținutul său de magneziu îl face un antidepresiv natural de înaltă calitate. Cu condiția ca acest conținut de cacao să fie de cel puțin 70%.

Alte alimente care pot fi adăugate în meniu pentru a stimula puterea creierului sunt avocado, ouăle, caisele uscate, legumele, lăptișorul de matcă, uleiul de măsline, produsele lactate și ceaiul verde.