Cartonașul albastru va fi introdus în fotbal

Photo of author

By Alexandru Stancu

cartonașul albastru

Consiliul Federației Internaționale de Fotbal (IFAB) a anunțat introducerea unui nou cartonaș: cartonașul albastru, ca parte a testelor privind sancțiunile în fotbalul profesionist, au confirmat surse pentru ESPN.

Cartonașul albastru, noua modalitate prin care vor fi „pedepsiți” sportivii

Oficialii din lumea fotbalului au anunțat în noiembrie măsuri pentru îmbunătățirea comportamentului jucătorilor și de creștere a respectului față de oficialii meciurilor, care includ excluderi temporare pentru disidență sau pentru anumite abateri tactice.

A fost implementat cu succes în nivelurile inferioare ale fotbalului, între 2019-20, jucătorii fiind obligați să părăsească terenul timp de 10 minute dacă dau dovadă de lipsă de respect față de un oficial.

În contextul introducerii cartonașului albastru, jucătorii care primesc acest cartonaș vor fi eliminați temporar din joc pentru o perioadă de 10 minute. În cazul în care un jucător primește un al doilea cartonaș albastru, eliminarea va deveni permanentă.

De asemenea, sancțiunea eliminării definitive va fi aplicată și în situația în care un jucător primește un cartonaș galben urmat de unul albastru.

Conform informațiilor preliminare, se pare că introducerea cartonașului albastru ar putea avea loc începând cu vară, însă nu în competițiile de top. Se estimează că primele competiții în care acesta ar putea fi implementat sunt FA Cup și FA Cup feminin.

Introducerea cartonașului albastru reprezintă o schimbare semnificativă în sistemul cartonașelor din fotbal, fiind prima modificare majoră din 1970 încoace. În acel an, la Cupa Mondială din 1970, au fost introduse pentru prima dată cartonașele galbene și roșii, marcând o evoluție importantă în regulile jocului.

Șeful UEFA, Aleksander Ceferin, a criticat această decizie și susține că nu mai este fotbal. Chiar și așa, cum aminteam și mai sus, introducerea testelor pentru cartonașul albastru reprezintă o inițiativă în curs de evaluare, însă nu se preconizează implementarea acesteia în viitorul apropiat la nivelul fotbalului senior internațional. Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, nu susține această propunere, exprimându-și îngrijorarea că eliminările temporare ale jucătorilor ar putea afecta negativ jocul. Potrivit lui Ceferin, astfel de măsuri ar contraveni spiritului fotbalului și ar modifica în mod semnificativ dinamica și esența acestuia. „Nu mai este fotbal”, a fost reacția lui Ceferin.

Ce spune FIFA despre zovonul cartonașului albastru

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a catalogat zvonurile despre testarea cartonașelor albastre drept „incorecte și premature”, conform informațiilor transmise de DPA.

”Orice astfel de studii, dacă sunt implementate, ar trebui să se limiteze la testarea într-o manieră responsabilă la nivelurile inferioare”, a spus FIFA pe platforma X.

FIFA a adăugat că acest subiect al testării cartonașelor albastre la nivelurile inferioare va fi discutat în cadrul Adunării Generale a IFAB, programată pentru data de 2 martie.

Alte reguli noi în fotbal

International Board pregătesc alte patru reguli noi în fotbal:

  1. Hențurile intenționate comise în propriul careu vor fi sancționate cu un cartonaș roșu.
  2. În cazul unui conflict major între fotbaliștii celor două echipe, arbitrul va suspenda temporar meciul.
  3. Portarii care trag de timp intenționat nu vor mai fi avertizați cu cartonaș galben, ci echipa adversă va primi o lovitură de colț.
  4. Pe viitor, doar căpitanii de echipă ai celor două echipe vor avea dreptul să discute cu arbitrii.