Semne evidente că nu bei destulă apă

Photo of author

By Ramona Fustos

De ce unele persoane nu beau suficientă apă? De ce unor persoane le vine atât de greu să țină cont de cel mai simplu obicei și mai ales indispensabil pentru sănătate? O lipsă a hidratării se resimte foarte ușor asupra corpului și asupra dispoziției.

Iată câteva semne evidente că nu bei destulă apă.

Ai dureri de cap. Nu foarte multă lume se gândește la asta, dar dacă nu bei destulă apă, poți să te confrunți cu dureri de cap. Creierul este format în proporție de 70% din apă. Dacă nu te hidratezi, corpul tău va reține apă din toate țesuturile, inclusiv din creier, pentru a compensa deficitul. Acest proces va cauza o lipsă de oxigen la nivelul creierului, iar tu vei suferi de dureri de cap sau scăderi ale tensiunii arteriale.

Nu reușești să te concentrezi dacă nu bei destulă apă

Este un simptom legat în mod direct de primul. Dacă creierului nostru îi lipsește apa, atunci acesta funcționează cu încetinitorul și va fi mai dificil să efectueze sarcinile din viața de zi cu zi. La fel ca în exemplul anterior, corpul tău deshidratat va economisi și, prin urmare, îți va consuma energia, ceea ce, desigur, te va obosi. La fel ca o mașină, pur și simplu rămâi fără combustibil. Din fericire, nu durează mult timp pentru ca organismul tău să se regenereze, așa că tot ce trebuie să faci este să bei multă apă și oboseala va fi de scurtă durată.

Ești mai iritat

Lipsa de apă este cea care poate mări sensibilitatea într-o manieră generală și ne poate face să devenim mai nervoși. În același fel ca și atunci când ne este foame. Te poți simți mai confuz și mai nervos. Lipsa de apă ne face deci să fim mai sensibili deci ne putem enerva mai repede.

Clipești mai des

Dacă nu bei destulă apă, canalele lacrimale se usucă, cea ce duce la o uscăciune a globului ocular. Ochii tăi vor deveni, de asemenea, roșii. Acest simptom se agravează dacă porți lentile de contact. Bineînțeles, acest lucru se poate datora și altor cauze, cum ar fi timpul petrecut în fața ecranelor, de exemplu. Dar poți încerca mai întâi să te hidratezi și vezi dacă simți vreo îmbunătățire.

Te dor articulațiile dacă nu bei destulă apă

Cartilajul și discurile intervertebrale sunt formate în proporție de 80% din apă. Apa conservă cartilajul dintre articulații și ajută la reducerea uzurii. Astfel că, lipsa apei est cea care va duce la artroză. Cartilajul hidratat este neted și alunecă perfect, absorbind șocul mișcărilor bruște, cum ar fi alergarea sau căderea. Atunci când cartilajul este deshidratat, se întărește și devine aspru, iar fiecare mișcare declanșează inflamații, ceea ce duce la osteoartrită.

Îți este foarte sete

Un lucru evident, dar este important să știi că nu ar trebui să aștepți până când apare senzația de sete. Cel mai bine ar fi să ai în mod constant cu tine o sticlă de apă pentru a-ți aminti să bei apă în diferite momente ale zilei.

Îți este foame și suferi de probleme digestive

Foamea poate uneori să fie cauzată de sete. În plus, băutura te ajută să te simți mai sătul, astfel încât mănânci mai puțin. Mai mult, atunci când ești deshidratat, sistemul tău digestiv funcționează puțin mai lent, ceea ce poate duce la arsuri la stomac sau indigestie.