Sănătate cardiacă- câtva modalități în care o poți ameliora

Photo of author

By Ramona Fustos

Ești din ce în ce mai interesat de sănătate cardiacă?100.000 de bătăi pe zi – acesta este numărul mediu de bătăi pe care le produce o inimă pentru a face să circule sângele în tot corpul. Iată de ce vei afla în acest articol, câteva sfaturi simple pentru a ajuta inima să-și facă cât mai bine munca vitală.

Maladiile cardiovasculare sunt prima cauză de deces din lume. Dar, dacă vei modifica stilul tău de viață, pentru a înlătura factorii de risc precum sedentaritatea, abuzul de alcool, mâncare de tip fast food, obezitatea sau tabagismul, majoritatea problemelor pot să fie evitate. Dar, unele gesturi, bune pentru inimă, ar putea să fie foarte ușor de pus în practică în viața de zi cu zi. Iată câteva dintre ele.

Sănătate cardiacă: consumă un mic dejun adevărat

Pentru o bună sănătate cardiovasculară, trebuie să optezi pentru o alimentație variată și echilibrată. Fructele și legumele, fără a uita cerealele integrale, sunt excelente pentru inimă. Pe de altă parte, este bine să eviți carnea roșie și mâncărurile gata preparate, care sunt bogate în grăsimi, și să optezi în schimb pentru alte surse de proteine (nuci, soia, carne albă etc.) și mâncăruri gătite în casă, mai puțin sărate. Mâncarea nesănătoasă (mâncare prăjită, hamburgeri, băuturi răcoritoare etc.) trebuie evitată, deoarece favorizează inflamațiile și colesterolul. Pentru a evita tentațiile, este foarte important să iei micul dejun deoarece este cea mai importantă masă a zilei.

Sănătate cardiacă: trebuie să râzi cât mai des

Râsul este o modalitate excelentă și plăcută pentru a face bine inimii. Numeroase studii au detaliat care sunt virtuțile râsului. Ajută la combaterea stresului prin reducerea producției de cortizol, stabilizând ritmul cardiac și scăzând tensiunea arterială. Beneficiile râsului merg dincolo de sănătatea cardiovasculară. Acesta crește cantitatea de aer pe care o respirăm și îmbunătățește oxigenarea sângelui. De asemenea, este excelent pentru sistemul imunitar, somn, digestie, tensiune și chiar libido.

Sănătate cardiacă: practică o activitate fizică în mod regulat

Dacă ești activ, acest lucru este excelent pentru sănătate. Dar, asta nu înseamnă că trebuie să stai toată ziua la sală. Sunt de ajuns între 20 și 30 de minute pe zi.

Evită stresul

Stresul joacă un rol esențial atunci când vine vorba despre maladiile legate de modul de viață precum hipertensiune arterială, diabet sau obezitate. Ori, aceste patologii sunt cele care pot favoriza anumite probleme cardiovasculare precum infarctul sau AVC-ul. Dar, meditația este cea care te ajută să gestionezi mai ușor stresul.

Nu fuma

Tabacul sau tabagismul pasiv sunt extrem de nefaste pentru inimă. Fumatul dăunează aproape fiecărui organ din corp, inclusiv inimii. Fumatul poate provoca blocaje și îngustarea arterelor, ceea ce înseamnă mai puțin sânge și oxigen pentru inima ta.

Fă mai multă mișcare

Cel puțin 30 de minute de exerciții fizice continue în fiecare zi sunt esențiale pentru a  menține inima în cea mai bună stare de sănătate. Așadar, profită de fiecare ocazie pentru a face mișcare: mergi pe jos, urcă scările, mergi cu bicicleta…

Adoptă dieta mediteraneană și redu riscul de boli cardiovasculare cu 30%

Consumă puțină carne roșie, mezeluri și unt, dar mult pește, legume, fructe, fructe uscate, cereale, leguminoase și ulei de măsline sau de rapiță. Evită băuturile răcoritoare și alimentele grase și limitează consumul de sare și alcool.