5 băuturi ultra-răcoritoare pentru a-ți potoli setea în această vară!

Photo of author

By Ramona Fustos

Cauți ceva nou? Te-ai săturat de apă plată? Când e cald și canicula ne doboară, de ce să nu încerci niște băuturi noi? Îți propunem în acest articol 5 băuturi sănătoase și nutritive pentru a-ți potoli setea.

Smoothie de salată grecească

Gustul. Proaspăt, ușor și plin de arome mediteraneene, acest smoothie poate fi savurat ca aperitiv sau ca o gustare hrănitoare.

Beneficiile sale. Castravetele bogat în apă contribuie la hidratare; licopenii din roșii întăresc pielea împotriva efectelor soarelui; măslinele și uleiul de măsline furnizează grăsimi sănătoase, iar ierburile au proprietăți antiinflamatoare.

Cum se prepară. Pune într-un blender 1/2 castravete curățat de coajă, fără semințe și tocat, 1/4 ceapă roșie tocată, 6 măsline negre fără sâmburi, 1 roșie mare tocată, sucul de la 1/2 lămâie bio, 1 lingură ulei de măsline extravirgin, 1 mână de frunze de busuioc sau rucola, 150 ml apă sau apă de cocos. Amestecă.

Limonadă fermentată cu ghimbir

Gustul. Această băutură efervescentă are un gust ușor picant, condimentat, care este în același timp revigorant și răcoritor.

Beneficiile sale. Datorită proprietăților antiinflamatoare ale ghimbirului și efectelor benefice ale fermentației asupra microbiotei, această limonadă susține digestia și oferă confort intestinal.

Cum să o prepari.Se amestecă 1 litru de apă cu 50 g de ghimbir ras. Adaugă 2 linguri de zahăr, sucul de la o lămâie și 1 lingură de zer. Acoperă recipientul cu o pânză și lasă să fermenteze timp de 24 până la 48 de ore, la temperatura camerei. Servește limonada foarte rece, cu gheață, ornată cu frunze de mentă proaspătă și o felie de lămâie.

Bellini cu piersici la grătar, cimbru și miere

Gustul său. Prin profunzimea aromei obținute prin prăjirea piersicii la grătar, acest mocktail amintește aproape de un cocktail alcoolic.

Beneficiile sale. Această băutură bogată în antioxidanți este, de asemenea, excelentă pentru digestie, datorită cimbrului și lămâii. Este o alternativă sănătoasă la băuturile industriale, fără alcool și fără exces de zahăr.

Cum să o prepari. Prăjește o piersică tăiată în două, cu pulpa în jos, pe grătar sau într-o tigaie. Se amestecă cu sucul de la 1/2 lămâie bio. Pregătește siropul de cimbru: încălzește 100 ml de apă și 100 g de miere la foc mic, adaugă 3 crenguțe de cimbru, lăsați la infuzat 15 min de pe foc, apoi strecoară. Într-un pahar umplut cu cuburi de gheață, se toarnă 2 linguri de piure de piersici, puțin sirop de cimbru răcit și se completează cu apă minerală.

Lapte de migdale cu scorțișoară și cardamom

Gustul său. Între dulceață și note picante, această băutură cremoasă amintește de aromele indiene.

Beneficiile sale. Cardamomul și scorțișoara sunt renumite pentru efectul lor calmant asupra stomacului. Migdalele sunt o sursă de proteine, magneziu și grăsimi sănătoase: ideale pentru creșterea energiei fără vârfuri glicemice!

Cum se prepară. Înmoaie 150 g de migdale întregi (neprăjite, nesărate) într-un bol cu apă peste noapte. Clătește și amestecă cu 1 litru de apă până la omogenizare. Strecoară amestecul prin pânză de brânză pentru a extrage laptele. Se încălzește ușor într-o cratiță, se adaugă 2 păstăi de cardamom zdrobite și 1 baton de scorțișoară (sau 1/2 linguriță de scorțișoară pudră). Se lasă la infuzat timp de 5 minute la foc mic. Se strecoară și se îndulcește ușor cu miere sau sirop de arțar. Se răcește la frigider.

Un mic plus. Pentru o versiune smoothie, amestecați băutura cu o banană congelată, un pic de mango și turmeric.

Apă infuzată cu pepene roșu, zmeură și flori de portocal

Gustul său. Această apă infuzată răcoritoare are o notă florală subtilă.

Beneficiile sale. Zmeura și pepenele roșu ts ajută să îți faci plinul de antioxidanți, în timp ce floarea de portocal are proprietăți calmante și antistres.

Cum se prepară. Taie două felii de pepene roșu în cuburi și zdrobește ușor 1/2 cană de zmeură cu o lingură. Într-un ulcior care conține 1 litru de apă, se adaugă fructele și 1 lingură de flori de portocal. Se lasă la frigider timp de 2 până la 4 ore pentru a permite aromelor să se amestece bine.

Micul plus. Această băutură poate fi transformată în cuburi de gheață și adăugată într-un pahar mare de apă. Delicioasă!

Un vin rosé… fără alcool. Puriștii vor striga erezie. Dar conceptul merită încercat! Vinul rosé fără alcool nu este fabricat ca un suc de fructe pe bază de struguri: mai întâi este vinificat ca un vin clasic, apoi este supus unui proces de dezalcoolizare. Acesta îi păstrează gustul și calitățile aromatice, fără efectele alcoolului (disponibil în supermarketuri și magazine de vinuri).