Practicarea unui nou sport: ce etape presupune?

Photo of author

By Ramona Fustos

A începe o activitate fizică sau un sport nu este atât de ușor. Dar este important să înțelegem mai bine diferitele faze, astfel încât să rămânem motivați și să risipim îndoielile.

A începe o nouă activitate sau un sport nu este atât de ușor. Pentru că nu, motivația nu va fi constantă… și nici progresul nu va fi … Dar dacă știi puțin mai multe despre diferitele etape, acest lucru îți va permite să îți continui activitatea chiar și în cazul îndoielilor sau al lipsei de motivație.

După una sau două încercări, vei ști dacă îți place această activitate. Atunci este interesant să ai un echipament adecvat pentru a putea progresa.Apoi, există mai multe etape:

Un nou sport: Euforia începutului

Progresăm rapid, ne distrăm, suntem împinși de ceea ce este nou și de descoperire. În funcție de frecvență, vei progresa destul de repede la început, dar acesta este momentul în care trebuie să fii atent: nu exagera, nu vrei să te accidentezi sau să te plictisești.

Un nou sport: starea de așteptare

Apoi vei ajunge la un platou și vei avea impresia că nu mai progresezi. Progresăm mai puțin, dintr-o dată suntem mai puțin motivați și euforia de la început dispare.

În aceste momente va fi important să îți continui activitatea și să te agăți de continuarea ședințelor. într-adevăr, aceste „platforme de progres” sunt necesare pentru integrarea unor noi capacități motrice, intelectuale și de recuperare.

3. Progresul

Dar nu îți fă griji, dacă îți continui activitatea în mod regulat, curba progresului va începe să crească din nou.

Fazele 2 și 3 se vor succeda adesea, dar nu renunța!

Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să rămâi motivat:

Alege o activitate care să îți placă (pare evident, dar uneori putem fi împinși de alții să facem o activitate, sau începem una pe care am promis mereu că o vom face etc…).

Nu începe și nu fă prea multe imediat sau prea puternic: poate că ai o condiție fizică bună, dar fiecare activitate este diferită și necesită eforturi fizice diferite. Stabilește primele ședințe într-un ritm ușor, chiar dacă asta înseamnă să accelerezi ulterior, dar evaluează-ți obiectiv nivelul actual și planifică intensitatea și durata ședințelor în consecință.

Alte sfaturi de care să ții cont atunci când practici un sport nou

Integrează activitatea noului tău sport în programul tău: planifică cu atenție cât timp vei petrece practicând sportul tău pentru a fi siguri că va dura mai mult de o săptămână.

Pentru a rămâne motivat, este uneori interesant să variezi modul de supraveghere: singur, în grup, în club, în perechi…

Ține cont de faptul că progresia nu este o linie dreaptă și este în mare parte progresivă: cu alte cuvinte, nu exagera imediat.

Gândește-te la momentele de recuperare și de odihnă: pentru a-ți păstra motivația și mai ales pentru a evita accidentările și suprasolicitarea (mai ales în faza de euforie și de descoperire), nu uita să te recuperezi bine: corpul tău are nevoie de asta pentru a progresa, iar mintea are nevoie de asta pentru a continua să îți placă ceea ce faci.

Gândește-te, de asemenea, la somn și la alimentație. Într-adevăr, o nouă activitate fizică necesită un aport nutrițional diferit. Și corpul tău are nevoie de odihnă. S-ar putea să te simți obosit la început. Dar acest lucru este complet normal, ascultă-ți corpul, el știe de ce are nevoie!

De asemenea, progresia merge mână în mână cu un echipament adecvat. Un echipament adaptat sportului practicat îți poate permite să te bucuri și mai mult de descoperirea noului sport.

În sfârșit, ai putea, poate, să îți fixezi un obiectiv: o competiție, de ce nu? Este o motivație excelentă și o adevărată provocare. Pentru a evita să fii dezamăgit de tine însuți după prima cursă, alege un obiectiv de competiție rezonabil și ambițios, care să fie la îndemâna ta.