PERCHEZIȚII

Photo of author

By Daniel Negrescu

Astăzi, polițiștii Direcției de Investigații Criminale și procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează 21 de percheziții în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la acordarea titlului de ,,luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluției din 1989. Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale.   

În această dimineață, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R., sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, efectuează 21 de percheziţii, la locuințele unor persoane şi la sediile unor instituţii publice.

La activități participă și luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale – I.G.P.R. și polițiști din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, I.P.J. Ilfov, I.P.J. Braşov, I.P.J. Bistriţa Năsăud, I.P.J. Caraş Severin şi I.P.J. Vrancea.

Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Persoanele în cauză sunt bănuite că ar fi solicitat diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „luptător cu rol determinant” și implicit a drepturilor conferite de această calitate.

De asemenea, din cercetări a reieșit că o parte din persoanele cu titlul de ,,luptător cu rol determinant” nu ar fi îndeplinit condiţiile cerute de lege, însă ar fi obținut titlul ca urmare a oferirii unor sume de bani.

Persoanele din categoria ,,luptător cu rol determinant în Revoluție” beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei lunar, conform legii.

Acțiunea a beneficiat de suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.