Marcel Ciolacu, acuzat că joacă la bursă: „Poate dânșii!”

Photo of author

By Alexandru Stancu

marcel ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a răspuns sâmbătă acuzațiilor venite din partea USR și a lui Dacian Cioloș, care spun că ar fi manipulat evoluția acțiunilor Gabriel Resources pe piața de capital din Ontario, prin declarațiile făcute înaintea deciziei de arbitraj internațional privind exploatarea auriferă de la Roșia Montană. Ciolacu a subliniat că nu a furnizat nicio informație sau document din partea Guvernului care să influențeze procesul și că nu a primit nicio informație de la avocații săi cu privire la acest proces. În replică la acuzații, el a menționat că nu este implicat în tranzacții la bursă și că este posibil ca cei care fac aceste acuzații să aibă astfel de activități.

„Eu mă bucur, ca și premier, că nu las o datorie copiilor noștri, că am avut capacitatea administrativă de a câștiga un proces. Cei cu acuzațiile, care au lăsat datorii de 200 de miliarde pe care le plătim noi toți, eu nu pot să le răspund decât că cred că au o problemă în altă parte. Deja vorbesc de patologie. Într-o zi istorică a României unde avocații angajați de Guvern au reușit să întoarcă un proces aproape pierdut, eu să răspund la acuzații de ce nu las României datorii unora care au făcut datorii de 200 de miliarde României, mi se pare că poate nu trăim în aceeași lume. Ce bursă? Nu am venit eu cu aceste explicații. Ca și prim-ministru, de câte ori am avut intervenții pe acest proces am spus că românii vor cunoaște adevărul, nu am dat nicio informație, niciun document din Guvern, nu am dat nicio motivare care să influențeze acest proces. Am spus foarte clar că toate documentele vor fi puse la dispoziția presei în momentul în care se finalizează procesul. Despre ce vorbim? Despre ce bursă? Ce? Eu joc la bursă? Poate dânșii joacă la bursă și știți bine că joacă la bursă. Problema este că s-au jucat cu banii României. Cum adică? Eu câștig un proces și nu las o datorie de miliarde de euro României și n-aduc o criză economică în România și o debusolare a sistemului fiscal și macroeconomic și eu sunt acuzat că de ce am câștigat procesu? Chiar nu le e rușine? Nu am dreptul să am informații de la avocați, chiar dacă sunt prim-ministrul României. Eu n-am avut nicio informație. Ne jucăm cu așa ceva? Bineînțeles că m-am pregătit. Dacă vă uitați pe agenda mea publică, chiar era o preocupare. Dar nu e cazul. Am încă datoriile lui domnul Cîțu de plătit. Încă plătesc la cele 200 de miliarde ale domnului Cîțu și a lui domnul Drulă. Asta e preocuparea mea. Bine că am scăpat de cele de la Roșia Montană. Dacă am fi pierdut procesul și în negocieri ar fi fost opțiunea de exploatare, ar fi fost o urgență pentru Guvern să întrebe populația. În acest moment nu este o urgență”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a emis vineri verdictul final în cazul disputelor legate de exploatarea aurului de la Roșia Montană. România a obținut o victorie în proces, fiind absolvită de orice obligație de plată a unor despăgubiri către compania Gabriel Resources. Această decizie este considerată definitivă și executorie, încheind astfel un lung proces care a durat nouă ani. În plus, reclamanții sunt obligați să suporte cheltuielile legale ale României asociate cu procedura de arbitraj.

CITEȘTE ȘI – SIMONA HALEP: „SPRIJINUL COPLEŞITOR DIN PARTEA ATÂTOR ROMÂNI MI-A PERMIS SĂ LUPT”