GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN TRAFIC DE MIGRANȚI, DESTRUCTURATĂ

Photo of author

By Daniel Negrescu

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti și polițiștii de frontieră din cadrul I.G.P.F., cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au destructurat o grupare infracțională specializată în trafic de migranți. Un român și doi cetățeni turci au fost conduși la audieri.

La data de 1 februarie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, polițiștii de frontieră din cadrul I.G.P.F. și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat percheziții la 3 membri ai unei grupări infracționale, specializată în trafic de migranți.

Gruparea infracțională ar fi acţionat, în perioada august 2015 – până în prezent, atât pe teritoriul României, cât și în Bulgaria şi Turcia.

Din cercetări a reieșit că activitatea infracțională a grupării presupunea tranzitarea, pe ruta Bulgaria-România, adăpostirea și cazarea la mai multe adrese din București, apoi călăuzirea grupurilor de migranți spre frontiera de vest a României, în vederea tranzitării frontierei de stat.

Migranții urmau a fi transportați pe teritoriul Ungariei, respectiv Austriei, cu destinația finală Germania, Anglia, Suedia și Norvegia, unde erau sfătuiți să solicite azil.

În urma administrării probatoriului, au fost identificați 6 migranți, toți de naționalitate irakiană, care erau ascunși într-un camion cu remorcă, autovehicul ce era condus de către un membru al grupării, cetăţean turc.

Din investigații a reieșit că migranţii  ar fi pătruns în mod ilegal pe teritoriul României, sprijiniţi de către membrii grupului infracţional,  după care ar fi părăsit  în  mod fraudulos România prin zona frontierei de vest, ascunși în autocare şi remorci ale camioanelor.

Trei membri ai grupării, respectiv un român, în vârstă de 47 de ani, și doi cetățeni turci, de 46 și 36 de ani sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecerea frauduloasă a frontierei de stat, trafic de migranţi și constituire a unui grup infracţional organizat.

Cei  în cauză  au  conduși la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

La activități au participat și jandarmi.