De ce să faci din Croația următoarea ta destinație de vacanță

Photo of author

By Ramona Fustos

Cu mozaicul său de peisaje, aventuri și arome colorate, Croația îi încântă pe călătorii care caută o escapadă plină de emoții. Un motiv în plus pentru a face din această bijuterie mediteraneană următoarea ta destinație de vacanță.

Cine a spus că ai nevoie (neapărat) de nenumărate ore de călătorit cu avionul pentru a savura pentru a evada din cotidian? Croația este o destinație cu multiple fațete. Este o destinație care atrage deopotrivă iubitorii de cultură, pasionații de sport și gurmanzii. O bijuterie mediteraneană cu peisaje diverse și un patrimoniu care promite o vacanță memorabilă.

Croația, un paradis verde

Pentru cei care asociază „călătorie” cu „natură”, Croația oferă un mediu nealterat, de o frumusețe uluitoare, de la coasta insulelor dalmate din sud, mângâiată de apele cristaline ale Mării Adriatice, până la vârful Dinara. Dinara este cel mai înalt vârf din țară. Cu 10% din teritoriul său protejat, Croația găzduiește 8 parcuri naționale și 12 parcuri naturale, inclusiv faimoasele lacuri Plitvice. Acestea din urmă sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Găzduind o floră și o faună unice, mlaștinile și parcul național de pe insula Miljet se numără printre minunile naturale râvnite de exploratorii în devenire din întreaga lume. Croația găzduiește, de asemenea, râuri protejate cum ar fi Krka. Acesta din urmă oferă unele din cele mai bucolice panorame din lume, oferind în același timp un refugiu pentru o biodiversitate remarcabilă. De altfel, una din cele mai bogate din Europa.

Croația, o țară a aventurilor

Pentru că vacanța este ocazia perfectă pentru a-ți oferi o bună doză de adrenalină, Croația este una dintre destinațiile preferate de cei care trăiesc pentru aventură. Fie că este vorba de scufundări, drumeții, ciclism sau rafting, țara oferă o varietate uimitoare de activități pentru a explora natura sa neatinsă. Nu lipsesc nici evenimentele sportive, inclusiv Marco Polo Challenge din Korčula, cursa Zadar Wings For Life. Diferitele ediții ale HIGHLANDER oferă trasee de drumeție excepționale în întreaga țară. Cursa Life on Mars Trail Race de pe insula Pag și cursa de MTB 4islands oferă, de asemenea, experiențe unice pentru cei cărora le place să își depășească limitele.

Croația, o odisee culinară

La fel ca și omoloaga sa italiană, Croația este o țară cu o artă culinară proprie. Este o țară care îmbină influențele mediteraneene cu accente locale. Astfel, a creat o bucătărie gustoasă și autentică. Printre specialitățile locale se numără faimosul maraschino din Zadar, brânza de oaie cremoasă din Pag. Croația este, de asemenea, o destinație preferată de iubitorii de vinuri exigenți. Există drumuri care trec prin podgorii pitorești. Aceste drumuri oferă șansa de a participa la degustări și festivaluri locale. Un program pe cinste!

Zboruri directe din multe orașe europene, legături cu feribotul pentru cei care doresc să își ia propria mașin, o infrastructură rutieră modernă…Este ușor să ajungi în Croația ca turist. Este ușorsă călătorești prin țară.  Cu alte cuvinte, Croația este o destinație ideală pentru cei care doresc să combine descoperirea culturală, aventura sportivă și deliciile gastronomice într-un cadru mediteranean încântător. Alege și tu Croația ca destinația pentru următoarea ta vacanță.