Care este cea mai bună sare pentru sănătate?

Photo of author

By Ramona Fustos

Care este cea mai bună sare pentru sănătate? Sarea este un ingredient care se adaugă cu siguranță la multe preparate, dar știai oare că nu toate tipurile de sare sunt recomandate pentru sănătate? Într-adevăr, nu se recomandă să se consume o cantitate prea mare de sodiu, dar și unele varietăți de sare nu sunt deloc recomandate pentru sănătate. Care sunt cele mai bune varietăți de sare pentru sănătate?

În medie, o persoană consumă între 8 și 9 grame de sare în fiecare zi. Această cifră este prea mare, având în vedere că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca adulții să nu consume mai mult de 5 grame pe zi, adică puțin sub o linguriță. Consumul a mai puțin de 5 grame de sare pe zi la adulți contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare, de accident vascular cerebral și de infarct miocardic.

Cu toate acestea, sodiul rămâne un nutrient esențial necesar pentru menținerea volumului plasmatic, a echilibrului acido-bazic, a transmiterii impulsurilor nervoase și a funcției celulare normale. Așadar, trebuie să găsim echilibrul corect și, mai ales, să învățăm cum să  alegem corect tipul de sare pe care să îl folosim.

Sarea roz de Himalaya

Este un tip de sare care se recoltează din minele din Pakistan. Este atât o sare de pământ, cât și una de mare, deoarece aceste mine de rocă sunt situate pe un vechi fund de mare. Aceasta are un conținut mai mic de sodiu decât sarea de mare și conține multe minerale, inclusiv calciu, potasiu, magneziu și fluorură. Este disponibilă sub formă de cristale foarte mari, dar poate fi achiziționată și sub formă de granule fine. Datorită compoziției sale de oxid de fier, are o nuanță rozalie frumoasă. Tot datorită culorii sale neobișnuite, este folosit în principal ca o notă de finisare.

Sarea neagră de Himalaya

Este un tip de sare foarte apreciat în bucătăria indiană. Conține fier, magneziu și calciu. De asemenea, are un nivel mai scăzut de sodiu față de sarea roz de Himalaya.

Floarea de sare

Floarea de sare se adună artizanal de pe suprafața salinelor marine din Atlantic sau Mediterana. Este hipotonică, ceea ce înseamnă că, atunci când este consumată, nu provoacă retenție de apă. Este, de asemenea, una dintre sărurile cu un conținut mai scăzut de clorură de sodiu.

Sarea kosher

Acest produs este o sare de masă care nu conține aditivi alimentari. Se prezintă sub formă de boabe mari și poate fi folosită în toate tipurile de mâncăruri. Din cauza cristalelor sale mari, nu se dizolvă la fel de repede ca sarea de masă. De fapt, numele său provine de la practica evreiască de a freca această sare în carne pentru a elimina cât mai mult sânge posibil. Sarea înroșită de sânge era apoi clătită, iar carnea putea fi în cele din urmă mâncată.

Sarea roșie de Hawaï

Este un tip de sare naturală din Oceanul Pacific, care nu este rafinată și care are o mare bogăție în minerale. Acest lucru se datorează mai ales argilei roșii cu care este amestecată în timpul recoltării sale. Particularitate: această sare are o aromă de nucă, care nu dispare la gătit. Este, de asemenea, una dintre sărurile cu cel mai mic conținut de sodiu.

Sarea de mare

Aceasta este pur și simplu rezultatul evaporării apei de mare și nu este îmbogățită cu iod. Este deosebit de apreciată pentru aroma sa deosebită și poate fi folosită la gătit sau ca o notă finală.