Cum poți înlocui făina de grâu?

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să știi cum poți înlocui făina de grâu? Din motive de intoleranță, pentru a face o schimbare sau pur și simplu pentru că dulapurile noastre sunt goale, există modalități de a înlocui făina de grâu în mâncărurile dulci și sărate, fără a pierde textura sau aroma. Iată dovada!

Cum poți înlocui făina de grâu? Amidonul de porumb

Amidonul de porumb sau de cartofi este perfect pentru produsele de patiserie, dar nu conține gluten. De fapt, poate fi folosit cu mare folos, deoarece adaugă o lejeritate și o textură pufoasă incomparabilă preparatelor. Amestecul potrivit: 100 g de mălai = 100 g de făină de grâu

Pudra de Migdale

Pudrele de migdale, de nuci și de alune pot înlocui cu ușurință făina de grâu în panificație, fără a pierde din savoare, dimpotrivă. Pentru o textură cât mai moale, se recomandă să amesteci cantități egale cu făină de porumb. Amestecul potrivit: 50g pudră de migdale + 50g făină de porumb = 100g făină de grâu.

Cartofii

Cartofii pot fi folosiți în loc de făina de grâu în mâncăruri sărate și dulci! Pur și simplu se fierb și se pasează până se obține un piure omogen. Apoi continuă rețeta (după ce piureul s-a răcit) ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Cantitatea potrivită: 100 g de piure de cartofi = 100 g de făină de grâu.

Făinuri alternative pentru a înlocui făina de grâu

Făina de castane, de nucă de cocos, de orez, de spelță mică sau mare, de hrișcă, de năut sau de secară pot înlocui cu ușurință făina albă, dar unele făinuri fără gluten (orez, castane, hrișcă, porumb, quinoa, nucă de cocos, manioc etc.) pot altera gustul și textura produselor de patiserie. Cel mai bine este să le amesteci pentru a evita aromele prea puternice.

Proporțiile corecte: 50 g de făină alternativă cu gust neutru, cum ar fi orezul + 50 g de făină alternativă cu gust puternic, cum ar fi castana = 100 g de făină de grâu.

Mălaiul

Mălaiul este o alternativă fără gluten la făina de grâu, dar este mai potrivită pentru mâncăruri sărate. Amestecul potrivit: 100g de făină de porumb (sau polenta) = 100g de făină de grâu. 

Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz, quinoa, mei etc., fin amestecați, pot înlocui făina de grâu în mâncărurile dulci și sărate. Dacă sunt amestecați în părți egale cu făină de porumb, preparatul devine mai ușor și mai texturat. Amestecul potrivit: 50 g de fulgi de ovăz + 50 g de făină de porumb = 100 g de făină de grâu.

Piure de leguminoase

Năutul, fasolea, fasolea roșie, lintea… gătite și mixate, pot înlocui complet făina în rețete sărate și dulci. În plus, rezultatul final este mult mai pufos și mai aerisit.  Cantitatea potrivită: 100 g de piure de leguminoase = 100 g de făină de grâu

Quinoa, hrișcă și mei

Quinoa, hrișcă și mei, bogate în fibre, minerale și aminoacizi esențiali, sunt adevărate mine de aur pentru sănătate, care pot fi folosite în cantități egale pentru a înlocui făina albă în mâncărurile dulci și sărate. Cantitatea potrivită: 100 g de quinoa = 100 g de făină de grâu.

Năutul, fasolea, fasolea roșie, lintea… fierte și mixate, pot înlocui complet făina de grâu în rețetele sărate și dulci. În plus, rezultatul final este mult mai moale și mai aerisit.Amestecul potrivit: 100 g de piure de leguminoase = 100 g de făină de grâu.