Care sunt cele mai bogate alimente în proteine?

Photo of author

By Ramona Fustos

Care sunt cele mai bogate alimente în proteine? Te întrebi și tu acest lucru? Proteinele joacă un rol esențial în menținerea unei bune funcționări a organismului. Prin urmare, este esențial să consumăm în mod regulat alimente bogate în proteine, datorită proprietăților lor energetice și vitale pentru organismul uman.

Cunoști toate beneficiile proteinelor pentru organism? Aliate ale sportivilor în construirea masei musculare și absolut esențiale pentru buna desfășurare a mai multor funcții vitale ale noastre, proteinele sunt pur și simplu indispensabile.

Pentru a te ajuta să obții o alimentație sănătoasă și echilibrată, îți spunem mai multe despre proprietățile și virtuțile acestor molecule și, mai ales, unde le poți găsi. Iată o listă cu alimente bogate în proteine.

Care sunt cele mai bogate alimente în proteine? Ce rol au proteinele?

Ca și carbohidrații și grăsimile, proteinele se numără printre macronutrienții esențiali pentru buna funcționare a organismului. Proteinele joacă un rol esențial în mai multe domenii, printre care:

-dezvoltarea și întărirea țesutului muscular și a pielii,

-transportul oxigenului în sânge,

-producerea de anticorpi de către sistemul imunitar,

-procesul digestiv.

Pentru a rămâne sănătoși, este așadar esențial să consumi alimente bogate în proteine. Ca regulă generală, este vorba despre proteinele animale, care se găsesc în carne, pește, ouă și produse lactate, sunt cele mai benefice pentru organism. Cu toate acestea, proteinele vegetale, derivate din anumite fructe, legume, cereale sau plante și, în sens mai larg, din plante, sunt, de asemenea, surse excelente.

Ce alimente sunt bogate în proteine?

1. Ouăle

Obișnuința de a mânca ouă, de exemplu la micul dejun, este o modalitate excelentă de a satisface necesarul de proteine. Un ou de dimensiuni bune conține între 6 și 7 grame de proteine și poate fi gătit rapid și ușor. Nu ducem lipsă de rețete pe bază de ouă, fie că este vorba de omletă, fierte, tari sau prăjite, și poți adăuga alte alimente bogate în proteine la alegere pentru un aport optim.

2. Produsele lactate

Lapte, iaurt grecesc sau islandez (cum ar fi Skyr) și anumite brânzeturi, cum ar fi Parmezan, Comté și Emmental, pot fi surse bune de proteine pentru organism. Deși laptele de vacă conține mai puține proteine, iaurturile și brânzeturile, în special parmezanul sunt deosebit de bogate în proteine. Pentru a acoperi necesarul zilnic, poți alterna între aceste diferite produse pentru a te asigura că obții aportul necesar pentru a menține o stare de sănătate bună.

3. Leguminoase

Dintre leguminoase, soia are probabil cel mai mare conținut de proteine (36 de grame pentru un total de 100 de grame). Soia poate fi consumată într-o varietate de moduri, sub formă de lapte vegetal, sub formă de fasole sau sub formă de tofu (obținut din soia închegată).Un lucru care face din ea un aliment foarte bun pentru a te umple de proteine.

Dar și alte leguminoase conțin, de asemenea, cantități bune de proteine, cum ar fi fasolea roșie, năutul și lintea. Acestea sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, așa că este indicat să le incluzi în mesele tale de mai multe ori pe săptămână.

4. Quinoa

Semințele de quinoa au multe beneficii pentru sănătate. Acest lucru se datorează în special conținutului ridicat de proteine, antioxidanți și fibre alimentare. Quinoa este recomandată ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, deoarece, printre altele, îmbunătățește digestia și facilitează absorbția nutrienților de către organism.