Ai auzit până acum de cafeaua albă și de beneficiile sale?

Photo of author

By Ramona Fustos

Cu riscul de a dezamăgi puțin amatorii de cofeină, cafeaua albă nu este o cafea adevărată. Ahweh bayda este de fapt o băutură fierbinte de origine libaneză, preparată cu apă, apă de flori de portocal și miere. Dacă te întrebi de ce se numește așa, este pentru că în Liban este prezentată ca o alternativă la cafeaua neagră servită de obicei la sfârșitul mesei. Cu toate acestea, cele două băuturi nu au absolut nimic în comun, nici în ceea ce privește gustul, nici în ceea ce privește beneficiile.

În timp ce cafeaua neagră este considerată un hiper-stimulent, băutura libaneză te ajută să adormi. În aromaterapie, apa de flori de portocal este renumită pentru reducerea anxietății și reglarea somnului. O ceașcă de cafea albă după cină ar fi ideală pentru a te ajuta să te relaxezi și să adormi. Hidrolatul de flori de portocal este excelent și pentru sistemul digestiv și pentru purificarea organismului.

Cafeaua albă. Care sunt proprietățile hidrolatului de flori de portocal?

În primul rând, este cunoscut pentru efectul său calmant și sedativ, deci poate fi folosit pentru insomnie, anxietate, perioade de stres și hiperactivitate. Acest hidrolat te va îmbrăca ca într-un cocon, învăluindu-te în moliciunea sa.

De asemenea, este benefic pentru durerile de stomac (greață, dureri de stomac, antidiaree) și ajută și în cazul durerilor de gât și tusei!

La fel ca uleiurile esențiale, hidrolații au și ei beneficii mai largi (energetice și psiho-emoționale)… Pentru hidrolatul de Neroli, ia în considerare utilizarea lui în perioadele de moral scăzut (depresie, oboseală mentală, epuizare, lipsă de bucurie și entuziasm), când creativitatea este la jumătate. Beneficiile sale te pot ajuta să te eliberezi și, de asemenea, să te ușurezi dependența emoțională.

Cu atât de multe virtuți și o savoare delicată, nu ai deci motive să nu apelezi și tu la cafeaua albă.

Cafeaua albă- cum se prepară?

Ca și cum cafeaua albă nu ar avea destule avantaje pentru sănătate, ea trebuie să fie și ușor de preparat. Ai grijă să folosești însă hidrolat și nu arome, deoarece numai apele florale au virtuți reale. Aromele sunt utile în bucătărie pentru aromatizare, dar nu aduc alte beneficii.

Cafeaua albă – Rețetă de cafea albă libaneză

Ai nevoie de o cană de apă (între 20 cl și 30 cl, în funcție de ceașcă), o lingură de apă de flori de portocal și o linguriță de miere de persoană. Adu apa la fierbere într-o cratiță sau într-un ibric. Adaugă apa de flori de portocal și mierea. Se amestecă până când mierea s-a dizolvat complet, apoi se toarnă în ceașca sau cănile. Se savurează fierbinte.

Sfatul nostru: pregătește băutura în avans și în cantități mari, astfel încât să fie disponibilă toată ziua. Cafeaua albă poate fi savurată și cu gheață, păstrând-o în frigider sau adăugând cuburi de gheață.

Cafeaua albă cu apă de trandafiri

O variantă a rețetei contă în a înlocui hidrolatul de flori de portocal cu apă de trandafiri. Băutura va primi în acest fel o cu totul altă savoare, dar mai ales și alte proprietăți. Apa de trandafiri se recomandă mai ales pentru a regla apetitul, dar și în caz de sindrom premenstrual.