4 alimente care te ajută să îți gestionezi mai ușor emoțiile

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să afli care sunt cele 4 alimente care te ajută să îți gestionezi mai ușor emoțiile? Cu siguranță știai că alimentația are un rol important pentru sănătatea noastră fizică. Dar știai că anumite alimente au un efect benefic și pentru sănătatea mentală? Descoperă care sunt cele 4 alimente care ne ajută să facem față mult mai ușor rollercoaster-ului emoțional.

Ce mâncare este bună pentru emoții? Un timp mai mohorât, vești mai proaste, o noapte albă și zâmbetul îți cam dispare de pe buze…

Dar poți să îți stimulezi foarte bine și foarte ușor starea de spirit pregătind mâncăruri gustoase și variate care includ anumite alimente care stimulează hormonii fericirii. Iată 4 alimente care te vor ajuta să îți gestionezi mai bine emoțiile și să îți regăsești buna dispoziție.

4 alimente care te ajută să îți gestionezi mai ușor emoțiile: orezul brun

Orezul brun este un tip de cereală care conține magneziu, un mineral cu acțiuni anti-stres și anti-iritabilitate, dar și vitamina B5 care poate regla sistemul nervos și triptofan, un aminoacid care poate stimula secreția de serotonină. Acest neuro-transmițător este un puternic regulator al dispoziției, fiind numit chiar și hormonul fericirii. Are capacitatea de a ne ajuta să vedem viața în roz și de a ne aduce calm și seninătate. Atât de mult încât se crede că o deficiență de serotonină este implicată în apariția depresiei.

Pentru a profita deci de beneficiile sale, cel mai bine ar fi să îl consumi de trei ori pe săptămână.

4 alimente care te ajută să îți gestionezi mai ușor emoțiile: Somonul

Somonul este un tip de pește gras, unul din cei mai bogați în omega -3. Acești acizi grași esențiali sunt prezenți în mod natural în membranele neuronilor și contribuie la buna funcționare fiziologică a creierului prin asigurarea unei bune conexiuni între aceștia. Cu toate acestea, în timp, cantitatea lor scade. Vârsta și stresul duc, de asemenea, la inflamații la nivelul creierului. Pe termen lung, acest lucru deteriorează funcțiile creierului, în special sinteza serotoninei, ceea ce ne face mai emotivi. Omega 3 au proprietăți antiinflamatorii care contracarează aceste efecte și ajută la stabilizarea stării noastre de spirit.

O dată pe săptămână, consumă o porție de pește gras. În fiecare zi, adăugă un strop de ulei de rapiță, de nucă sau de in în mâncărurile tal.

4 alimente care te ajută să îți gestionezi mai ușor emoțiile: migdalele

Sunt mici fructe oleaginoase care conțin tirozină, un aminoacid precursor al dopaminei, un neuro-transmițător care poate ameliora dispoziția și care are proprietatea de a favoriza motivația și bucuria de a trăi. Suficient pentru a ține la distanță emoțiile neplăcute, cum ar fi tristețea, furia sau frica.

În fiecare zi, consumă 30 g de migdale (o mână mică de migdale) la micul dejun sau ca gustare.

4 alimente care te ajută să îți gestionezi mai ușor emoțiile: laptele fermentat

Aceste băuturi, cum ar fi laptele ribot – laptele bătut și kefirul de lapte, conțin probiotice, microorganisme vii care, atunci când sunt ingerate în cantități suficiente, au efecte pozitive asupra sănătății noastre fizice și mentale. Deci sunt cele mai bune pentru persoanele cu anomalii în compoziția microbiotei intestinale care sunt mai predispuse să sufere de tulburări de dispoziție, crize emoționale sau chiar depresie.

Bea un pahar pe zi. La persoanele sensibile, administrarea lor poate provoca probleme digestive temporare, dar care nu sunt grave. În cele mai multe cazuri, aceste simptome dispar spontan în câteva zile.