Studiu. Înlocuitorii pentru sare reduc semnificativ riscul de hipertensiune arterială

Photo of author

By Alexandru Stancu

sare

Consumul excesiv de sare este un factor determinant la nivel mondial al bolilor cardiovasculare și al hipertensiunii arteriale. Potrivit noilor cercetări, se pare că utilizarea înlocuitorilor de sare – aditivi alimentari aromatici cu mai puțin sodiu – în locul de sarea de masă clasică ar putea contribui la reducerea riscului de hipertensiune arterială, notează presa internațională.

Un articol publicat la 12 februarie în „Journal of the American College of Cardiology” a constatat că adulții în vârstă cu tensiunea arterială peste medie care au folosit un înlocuitor pentru sare au avut o incidență mai mică de apariție a hipertensiunii arteriale. Aceștia au avut, de asemenea, o tensiune arterială mai mică în general, în comparație cu cei care au folosit sarea de masă clasică.

În plus, incidențele de tensiune arterială scăzută (hipotensiune), o potențială problemă de sănătate pentru cei cu tensiune arterială sănătoasă, au fost aproape identice între cele două grupuri.

„Acest lucru înseamnă că înlocuitorul pentru sare este benefic nu numai pentru persoanele cu hipertensiune arterială, lucru demonstrat în studiile anterioare, ci și pentru persoanele cu tensiune arterială normală, și că este sigur”, a declarat pentru Medical News Today Dr. Yangfeng Wu, Ph.D., director executiv al Institutului de Cercetare Clinică al Universității Peking și autor principal al studiului.

Un înlocuitor pentru sare poate reduce cu 40% riscul de hipertensiune arterială

Cercetarea provine din studiul DECIDE-Salt, un studiu multicentric desfășurat în 48 de centre de îngrijire a vârstnicilor din China. Aproximativ 75% dintre participanți au fost bărbați, iar vârsta medie a participanților a fost de 71 de ani.

Pe parcursul celor doi ani de studiu, oamenii de știință au vrut să vadă cum diferite tipuri de sare afectează tensiunea arterială a participanților.

Participanții care au primit înlocuitorul pentru sare au avut îmbunătățiri ale tensiunii arteriale.

Pentru a dezvolta această constatare, cercetătorii au dorit să vadă cum ar afecta înlocuitorul pentru sare doar persoanele cu o tensiune arterială mai mică de 140/90 mm Hg.

Studiul a inclus aproximativ 600 de participanți, împărțiți în mod egal în două grupuri: unul care a primit sare obișnuită și unul care a primit înlocuitor pentru sare.

Pentru a fi incluși în studiu, participanții trebuiau să aibă o tensiune arterială mai mică de 140/90 mm Hg pentru a îndeplini cerințele de tensiune arterială „normală” ale autorilor studiului și nu puteau lua niciun medicament pentru tensiune arterială.

Cu toate acestea, este important de reținut că valoarea ideală a tensiunii arteriale este de 120/80. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), orice valoare mai mare decât aceasta este considerată la risc sau prehipertensivă.

Pe parcursul celor 2 ani de studiu, cercetătorii au constatat că persoanele din grupul de substituție a sării au avut cu 40% mai puține șanse de a dezvolta hipertensiune arterială decât cele din grupul care consumau sarea clasică.

Au existat 60 de cazuri noi de hipertensiune arterială pentru cei care au folosit înlocuitorul de sare, comparativ cu 95 de cazuri în rândul celor care au folosit sare.

„Studiul a demonstrat că tensiunea arterială medie a crescut în grupul de control al sării obișnuite, dar a rămas neschimbată în grupul de substituție a sării”, a explicat Dr. Wu.