Marcel Ciolacu, despre prioritatea personală: „Sistemul informatic al CNAS”

Photo of author

By Alexandru Stancu

marcel ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat miercuri că una dintre prioritățile sale personale este de a rezolva problemele sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în cadrul unei întâlniri cu românii din Italia, desfășurată la Roma, în timpul unei vizite de lucru.

Întrebarea adresată de participanți, referitoare la frecventele defectări ale sistemului informatic al CNAS, a stârnit angajamentul premierului în vederea soluționării acestei probleme sensibile. Ciolacu a subliniat importanța unui sistem informatic funcțional pentru buna desfășurare a serviciilor de asigurări de sănătate și pentru a asigura accesul fără probleme al cetățenilor la serviciile medicale de care au nevoie.

În contextul în care sistemul informatic al CNAS a fost afectat de defecțiuni frecvente în trecut, angajamentul exprimat de premierul Ciolacu sugerează că guvernul este determinat să abordeze această problemă în mod prioritar și să găsească soluții durabile pentru îmbunătățirea eficienței și fiabilității acestui sistem vital pentru sistemul de sănătate publică din România.

„Este una dintre priorităţile mele personale”

„Ştiu, şi este una dintre priorităţile mele personale şi am avut o discuţie foarte aplicată şi cu vicepreşedinţii, şi cu doamna preşedinte (ai CNAS n.r.), şi cu toţi cei implicaţi în digitalizare. Haideţi să fim corecţi! Este aceeaşi situaţie ca la ANAF. De 32 de ani nu vrem să facem digitalizare nici la Casa de Sănătate şi nici la ANAF. De ce? Ştim cu toţii. Eu v-am promis că după 32 de ani o să pornesc digitalizarea ANAF, lucru pe care l-am început şi o să vedeţi că până în aprilie, până la finele primului trimestru fiscal, o să fie mult mai bine decât până acum. Iar la Casa de Sănătate mă voi ţine săptămânal, la fel cum am făcut şi cu ANAF, până se va înţelege foarte clar că de această dată România are nevoie de …”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

De altfel, Ciolacu a afirmat și că în cazul în care Partidul Național Liberal (PNL) se retrage de la guvernare, el își va depune mandatul de șef al Guvernului la președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, Ciolacu a subliniat că excluderea acestui scenariu se bazează pe discuțiile pe care le-a avut cu liderul liberal, Nicolae Ciucă.

Întrebat în cadrul unei vizite de lucru la Roma despre propunerile unor membri ai PNL de a ieși de la guvernare și dacă este dispus să conducă un guvern minoritar, Ciolacu a dat asigurări că înțelege importanța stabilității politice și că este angajat să mențină coeziunea în coaliția de guvernare.

„Este exclus acest lucru. Dacă este o decizie politică a partenerilor de coaliţie să se retragă de la guvernare, în acel moment domnul preşedinte Klaus Iohannis va primi mandatul meu de prim-ministru. Eu am intrat în acest proiect după o discuţie inclusiv cu preşedintele României că vom duce această coaliţie şi această guvernare cel puţin până în anul 2024. Dacă ne supărăm că nu mai avem prim-ministru, cu toate că am avut prim-ministru timp de trei ani şi jumătate având un scor electoral de 20% şi ni se pare normal să avem în continuare prim-miniştri sau anumite decizii, cred că este o abordare greşită”, a mai spus Ciolacu.