Ciolacu i-ar fi propus lui Mircea Geoană să candideze la Președinția României susținut de PSD

Photo of author

By Alexandru Stancu

mircea geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dezvăluit luni seara, în cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară cu Cosmin Prelipceanu” de la Digi24, că liderii PSD, inclusiv Marcel Ciolacu, s-au întâlnit cu el pentru a-i propune să candideze la Președinția României cu sprijinul PSD.

„Se întâmplă ceva cu ei și evident că aud și eu și privesc declarațiile. E o anumită nervozitate, un început de iritare. E o vorbă românească: <De ce ți-e frică nu scapi>. Și apropo de cine dă telefon cui. E

u am avut discuții cu ei, au venit la mine în birou, inclusiv Marcel Ciolacu, să-mi propună să candidez independent susținut de PSD, pentru un calcul foarte simplu, pentru că voturile PSD la alegerile prezidențiale, unde vin patru milioane în plus față de cele obișnuite, nu-s suficiente să câștigi Președinția României.

Vrei să câștigi strict pe PSD nu ai voturi. În turul doi nu mai votează aproape nimeni cu PSD-ul, diaspora nu, nehotărâții nu, e o limitare. Pentru participare la vot de 35-40%, scorul PSD-ului e foarte important.

Pentru prezidențiale, unde sunt 65% participare pentru președinte, românii se mobilizează și merg la vot. Nu sunt voturi suficiente. E decizia lor ce vor să facă, e decizia mea ce vreau să fac”, a declarat Mircea Geoană.

Marți, într-o notă ironică, premierul Ciolacu a afirmat că, după ce i-a sugerat lui Mircea Geoană să candideze ca independent susținut de PSD la alegerile prezidențiale din 2024, „am plecat și am sunat-o pe doamna Șoșoacă și i-am propus să fie premier”. Ciolacu a subliniat că nu a luat în considerare susținerea unui candidat independent din partea PSD.

„Mircea Geoană are în acest moment un proiect interesant”

De altfel, se pare că și Vasile Dîncu confirmă informația. Prezent în cadrul emisiunii „Studio Politic” de la Digi24, acesta susține că a fost martor la respectiva discuție.

„Am participat la discuții. La un moment dat am văzut o discuție acum vreo 3 ani în biroul lui Marcel Ciolacu între Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, dar nu am participat la vreo discuție în care să se propună acest lucru. Eu nu am cunoștință de o propunere directă în acest sens, ceea ce ați văzut că nu a confirmat nici Marcel Ciolacu.

Probabil că aici există ceva dar în orice caz nu a existat o propunere a lui Marcel Ciolacu pentru Mircea Geoană. Este și una din variantele care au apărut și în presă. Probabil că au mai discutat oameni și din partid în această chestiune, dar nu cred că a fost o propunere concretă așa cum am fost informat.

Mircea Geoană are în acest moment un proiect interesant. A fost un proiect care, așa cum l-a prezentat… Am discutat și eu cu Mircea Geoană, îl cunosc de multă vreme, nu am discutat chestiuni de colaborare cu PSD, dar suntem foști colegi și prieteni.

A făcut un proiect pe care nu l-a profilat politic, mergând pe ideea că vrea să creeze niște cadre pentru reforma, dezvoltarea unui stat modern în care partidele să se poată recunoaște și să poată elabora în aceste cadre pe care le-a pus. Are și o notorietate și o încredere bună. Sociologic însă sunt și unele diferențe.

În alegerile prezidențiale, partidele sunt cele care lansează candidați care susțin, mobilizează pentru candidații lor. De aceea aici se pune probabil problema susținerii unui candidat, cum spune Mircea Geoană, independent. Dar fără partid este foarte greu în acest moment să câștigi alegerile prezidențiale sau să te poți plasa în turul 2″, a spus Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD.