Gigi Becali, pregătit să achiziționeze sigla Steaua. „Dacă o dă cu 100.000, o iau”

Photo of author

By Alexandru Stancu

gigi becali

Gigi Becali se află într-o dispută judiciară cu Florin Talpan, juristul CSA Steaua, pentru obținerea palmaresului și siglei a Steaua. Patronul FCSB este optimist că va obține victoria în procesul de la Curtea de Conturi, în care clubul Armatei cere despăgubiri în valoare de 100.000.000 de euro pentru perioada în care Becali a utilizat numele Steaua fără acordul CSA.

În plus, Becali a anunțat că, odată ce va câștiga toate procesele cu CSA Steaua, intenționează să achiziționeze sigla Steaua atunci când aceasta va fi scosă la vânzare.

„Dacă o dă cu 100.000, o iau”

Gigi Becali este dispus să plătească suma de 140.000 de euro pentru a putea utiliza din nou numele echipei românești care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986.

„(n.r. – Din ce știți se mai face ceva cu CSA sau… s-a cam terminat?) Ce să se facă? Noi vom câștiga procesele și apoi nu au ce să facă. Sau e posibil să vină unul la putere să zică ‘Ce e circăraia asta? Terminați odată! Pentru ce cheltuiți bani?’ Stați să vedem Curtea de Conturi că nu știm ce s-a întâmplat acolo, cică 100 de milioane, pagubă. Așa a fost raportul. Am auzit la TV. 100 de milioane pagubă a găsit Corpul de Control.

Pentru ce circăraia asta? Facem România mare sau ne batjocorim de ea? Și dacă nu aș câștiga-o eu. Ce spuneți voi de marca aia? Că face bani, d-aia o țineți și d-aia faceți fotbal cu ea, aia e motivarea. Când Cuc a zis ‘Care e oportunitatea de aveți procesul ăsta?’ și au zis că marca costă mulți bani. Și vine un ministru. ‘Bine, mă, voi vă jucați cu Becali?’ Că numai pe hotărâre de Guvern se poate acolo. Acolo nu poți să vinzi marca aia că vor ei la un investitor.

Hotărâre de Guvern și să o scoată la licitație. Hai să vedem cât costă și să o vindem dacă costă atât de mulți bani. Pentru ce să cheltuim bani, când putem să luăm bani? Marca reprezentând fotbalul. (n.r. – Vă duceți, o cumpărați și s-a terminat povestea) O cumpăr dacă îmi convine.

Dacă nu îmi convine să o ia altul, care e problema? Dacă o dă cu 100.000, o iau. O cumpăr de cinci ori sau de zece ori cu cât s-a vândut Rapid marca sau Petrolul marca sau FC Argeș. Toate mărcile. O cumpăr de 10 ori mai mult. S-a evaluat 7000 de euro Universitatea Craiova. Atât a evaluat-o instanța. Dau și eu de zece ori mai mult, dau 70.000, dau 140.000, dau de 20 de ori mai mult.

N-a fost mare Maxima Craiova? A fost evaluată în instanță cu doar 7000 de euro. Scoate-o la vânzare! Valorează mult? La vânzare! Și atunci vedem cât costă și atunci o iau și termină bâlciul. Asta e împăcarea. Dar la licitație. Nu ‘Dă Becali milioane!’. La licitație, să vedem cât costă„, a spus Gigi Becali, la Fanatik.

Contextul disputei FCSB – CSA Steaua

Disputa își are rădăcinile în anii 2000, când clubul de fotbal Steaua București a fost privatizat și preluat de omul de afaceri Gigi Becali. De-a lungul anilor, au existat numeroase conflicte legale privind dreptul de folosire a numelui Steaua și a simbolurilor asociate. Astfel, CSA Steaua a fost înființată în 2017, având ca scop revendicarea drepturilor asupra numelui și a moștenirii clubului de fotbal.

Gigi Becali susține că el deține drepturile exclusive asupra numelui și a simbolurilor clubului de fotbal Steaua București. El consideră că înființarea CSA Steaua este ilegală și că drepturile de proprietate intelectuală asupra numelui și a mărcii Steaua îi aparțin exclusiv, ca urmare a achiziției clubului în trecut.

Pe de altă parte, Florin Talpan și susținătorii săi afirmă că numele și simbolurile Steaua sunt parte integrantă a patrimoniului cultural și sportiv al României și că ele nu pot fi monopolizate de o singură entitate privată. Ei susțin că, prin înființarea CSA Steaua, își propun să redreseze situația și să restabilească legătura clubului de fotbal Steaua București cu tradiția și valorile sale autentice.

„Meciul” dintre cele dou entități continuă și în ziua de azi, iar Becali și Talpan așteaptă o decizie definitivă în acest sens.