Deseori menționat ca o alternativă la zahărul alb, siropul de agave rămâne un mister. La fel ca siropul de arțar sau mierea, siropul de agave este din ce în ce mai recomandat ca înlocuitor al zahărului alb în rețetele și viața noastră de zi cu zi. Dar este siropul de agave într-adevăr cel mai bun înlocuitor?
Ce este siropul de agave?
Siropul de agave provine de la o plantă care crește în principal în Mexic. Aceste plante suculente din familia cactusului sunt folosite în Mexic de mii de ani. Agavele albastre, care sunt cele mai utilizate, sunt folosite și pentru a produce tequila. Agave conține câteva sute de specii și crește și în sudul Statelor Unite.
Sucul extras din sâmburele de agave este fiert timp de 36 de ore pentru a concentra lichidul într-un sirop și pentru a-i dezvolta gustul dulce. Siropul rezultat este apoi filtrat pentru a obține produsul final. Acest proces este similar cu cel utilizat pentru fabricarea siropului de arțar.
Agave necesită un proces industrial intensiv pentru a extrage dulceața, deoarece nu are în mod natural un gust dulce și blând. Astfel, siropul de agave nu este un aliment natural, ci un produs rafinat foarte bogat în fructoză.
Beneficiile siropului de agave
Siropul de agave este bogat în fructoză, zahărul care se găsește în fructe. Prin urmare, are un indice glicemic scăzut, deoarece fructoza crește nivelul zahărului din sânge mai puțin brusc decât zahărul alb. Prin urmare, siropul de agave este o sursă mai durabilă de energie pentru efortul fizic. De asemenea, are mai puține calorii decât zahărul alb sau brun.
În plus, acest sirop are o putere de îndulcire mai mare decât zahărul alb. Gustul său mai dulce înseamnă că poate fi consumat mai rar decât zahărul alb. Este ușor de folosit la gătit, deoarece are un gust neutru, spre deosebire de zahărul din nucă de cocos, de exemplu.
Spre deosebire de zahărul alb, acest soi de sirop conține mai multe vitamine și minerale precum fier, potasiu, calciu și magneziu. Zahărul alb nu are deloc, din cauza rafinării. În plus, este 100% vegetal, deci poate fi consumat de vegani. În plus, provoacă mai puține carii dentare decât zahărul rafinat.
Este siropul de agave un îndulcitor mai rău decât zahărul?
Deși seva de agave are beneficii reale pentru sănătate, produsul finit, siropul de agave, nu se mai poate lăuda cu niciunul.
Seva de agave conține fibre sănătoase, cum ar fi fructanii, care au efecte benefice asupra metabolismului și insulinei. Cu toate acestea, marea majoritate a producătorilor de sirop de agave încălzesc siropul de agave rapid și la temperaturi foarte ridicate, ceea ce îl denaturează. Acest proces distruge toate proprietățile naturale care sunt benefice pentru sănătate.
În plus, în funcție de procesul de fabricație, indicele glicemic al siropului de agave poate varia. Prin urmare, acesta poate fi la fel de ridicat ca cel al glucozei pure.
În general, alimentele cu un indice glicemic ridicat cresc riscul de obezitate și de îmbătrânire prematură. Efectele nocive ale acestui sirop unt legate și de cantitățile mari de fructoză pe care le conține.
Excesul de fructoză poate juca un rol major în excesul de greutate și obezitate, excesul de trigliceride în sânge și creșterea riscului cardiovascular. Atunci când consumăm sirop de agave, provocăm un aflux masiv de fructoză în sânge; această fructoză concentrată ajunge la ficat mult mai repede decât fructoza din fructe și nu poate fi asimilată complet. Astfel, fructoza este transformată în grăsime, care este apoi stocată de ficat. Dar asta nu e tot: fructoza poate reduce și efectul de sațietate, crescând astfel riscul de creștere în greutate.
Un consum limitat și rezonabil de sirop de agave este posibil. Cu toate acestea, acest sirop nu este cea mai sănătoasă sau cea mai eficientă alternativă la zahăr. Ultraprocesat, acesta are un indice glicemic ridicat. În plus, conținutul său ridicat de fructoză ridică o serie de întrebări.