Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă

Photo of author

By Ramona Fustos

O alimentație sănătoasă este baza unei vieți sănătoase: mâncând bine, îți poți îmbunătăți condiția fizică și starea generală de bine, asigurându-i în același timp organismului tău ceea ce are nevoie. Alegerea de a mânca bine poate contribui, de asemenea, la prevenirea unui număr mare de boli. Deoarece fiecare persoană este diferită și fiecare organism are nevoi nutriționale diferite, nu există o recomandare unică pentru o alimentație sănătoasă. Cu toate acestea, am adunat câteva sfaturi pentru a te ajuta să adopți zilnic o dietă mai sănătoasă.

Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă – explorează o diversitate alimentară

Niciun aliment nu conține el singur toate vitaminele sau mineralele necesare. Prin urmare, alimentația noastră trebuie să fie variată pentru a răspunde cât mai bine nevoilor organismului nostru. În mod ideal, ar trebui să combinăm alimentele cu conținut energetic scăzut cu alimente cu valoare nutritivă ridicată, cum ar fi legumele și cerealele.

De asemenea, este recomandabil să te concentrezi pe alimentele pe bază de plante. În cadrul unei diete sănătoase, alimentele de origine animală ar trebui să reprezinte doar o parte relativ mică din planul tău de masă. Grăsimile, uleiurile și alte alimente grase sau zaharoase ar trebui consumate cu moderație.

Un mic dejun sănătos, pentru a începe ziua plini de energie

Ai auzit expresia: „Mănâncă ca un rege dimineața”? Nu a apărut degeaba, asta e sigur! Este important să iei un mic dejun sănătos pentru a începe ziua cu suficientă energie. Dacă vrei să te menții în formă, prima masă a zilei este crucială.

Consumă produse naturale și cât mai puțin procesate cât mai des posibil

Pentru a mânca sănătos, trebuie să reduci la minimum alimentele procesate. Cel mai bine ar fi să mizezi doar pe produsele proaspete atunci când îți faci cumpărăturile.

Alternative sănătoase la alimentele procesate:

-Fructe uscate în loc de dulciuri

-Mâncăruri gătite în casă din produse proaspete în locul mâncărurilor gata preparate

-Sucuri stoarse în loc de sucurile de supermarket cu conținut ridicat de zahăr

Atunci când îți pregătești propriile mese din ingrediente proaspete, neprocesate, controlezi ceea ce conțin. Cu cât mesele tale sunt mai puțin gătite în prealabil și pregătite industrial, cu atât vor fi mai sănătoase. Și vei fi foarte mândru să mănânci doar ceea ce ți-ai făcut timp să gătești!

Cerealele și cartofii furnizează numeroase substanțe nutritive. Produsele cerealiere și cartofii sunt bogate în vitamine, carbohidrați complecși și minerale. Dintre produsele cerealiere, accentul ar trebui pus pe cerealele integrale, care au cel mai mare conținut de substanțe benefice pentru sănătate. Sunt preferate secara și spelța.

Produsele din făină integrală conțin o proporție mare de fibre, din care cel puțin 30 g sunt necesare zilnic pentru organismul nostru. Cerealele integrale ar trebui consumate de mai multe ori pe zi, dacă este posibil combinate cu ingrediente cu conținut scăzut de grăsimi.

Pentru persoanele cu intoleranță la gluten, porumbul, meiul și hrișca sunt alternative interesante. Cerealele obișnuite, cum ar fi grâul, secara și spelta, au un conținut ridicat de gluten.

5 fructe și legume pe zi pentru o alimentație sănătoasă

Pentru a mânca bine, trebuie să consumi zilnic trei porții de legume și două porții de fructe. Fructele și legumele sunt pline de vitamine esențiale și de substanțe fitochimice, cunoscute și sub numele de metaboliți secundari ai plantelor. Pentru a le păstra beneficiile, aceste alimente trebuie consumate proaspete sau gătite doar foarte puțin timp.

Fructele și legumele pot completa o dietă sănătoasă ca acompaniament la fel ca și felurile principale. De asemenea, ele pot fi ușor încorporate în alimentație ca gustare.