Recenzia de Vineri: Prețul sângelui – Tanya Huff

Photo of author

By Aqua

Prețul sângelui

Prețul sângelui (Cărțile sângelui #1)Tanya Huff
Titlu original: Blood Price (Vicki Nelson #1)
Traducerea: Iulia Arsintescu
Editura: Leda
An apariție: 2010
Nr pagini: 384
Goodreads: 3,75
Rating personal: 4/5*


Victoria Nelson, 31 ani, 1,75 m, detectiv în cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției din Toronto timp de 8 ani, în prezent e un private eye fără prea multe cazuri și asta din același motiv pentru care a fost nevoită să renunțe la cariera anterioară: o boală degenerativă care îi afectează grav vederea.

''Nu poți să fii polițistă dacă nu vezi.''

   Cine a fost cândva polițist, rămâne mereu un polițist; în timp ce se îndrepta spre o stație de metrou, Vicky aude un strigăt și se repede să investigheze, ignorând motivele pentru care n-ar trebui s-o facă.

''Ce naiba crezi că faci? urla partea mai rațională a creierului ei. Nu ești înarmată! Nu te acoperă nimeni! N-ai nici cea mai vagă idee ce se petrece acolo! Ai plecat din poliție doar de opt luni și ai uitat deja tot ce te-au învățat? Ce naiba vrei să dovedești ?''

   Scena peste care dă pare scoasă dintr-un horror, la fel și senzația ”că ceva bântuia pe acolo, ceva întunecat și, dacă tot trebuia să-i dea un nume, ceva rău.”

   Printre polițiștii sosiți la fața locului se numără și Michael Celluci, fostul ei partener, atât la serviciu cât și în viața privată. Nu s-au despărțit în termeni prea buni, el acuzând-o că dă bir cu fugiții deși ar fi putut rămâne în poliție, ea replicându-i că și el ar fi procedat la fel dacă ar fi fost în situația ei.

''-...dar nu, tu n-ai putut suporta gândul că nu vei mai fi scula de anchetator care ai fost, fata blondă cu răspunsuri la toate întrebările, c-ai să fii, pur și simplu, doar un element dintr-o echipă. Ai plecat pentru că nu suporți să nu fii tu aia din vârful grămezii și, dacă nu ești, dacă nu mai poți să fii, gata, nu te mai joci! Așa c-ai fugit. Ți-ai luat găletușa și lopățica și ai dat bir cu fugiții! M-ai lăsat baltă și pe mine, Nelson, nu numai slujba!''

   Chiar dacă au loc și alte crime iar ziarele strigă în gura mare că un vampir bântuie prin oraș, cadavrele fiind secate de sânge, Celluci nu-i dispus să renunțe la teoria lui conform căreia un drogat înarmat cu o mănușă cu lame gen Freddy Krueger e responsabil pentru aceste orori. Vicky însă își amintește prea bine senzația neplăcută pe care a avut-o în stația de metrou și, deși își spune că n-are nimic de dovedit și că o face doar de curiozitate, e hotărâtă să investigheze chiar dacă asta înseamnă să iasă din casă noaptea, când vederea ei slabă o face vulnerabilă. Și nici nu mai poate fi vorba să se răzgândească din momentul în care găsește și un client dispus s-o plătească pentru a ancheta acest caz; coincidența face ca acest client să fie chiar iubita celui ucis la metrou.

   Dar Vicky nu e singura care crede că ceva supranatural e responsabil de aceste crime. Henry Fitzroy bănuiește că e vorba de un vampir ”începător”, unul care a fost abandonat de cel/cea care l-a creat. Iar Henry chiar știe despre ce vorbește, are 450 de ani, e fiul bastard al lui Henric al VIII-lea și, cum altfel?, vampir. Henry nu-i un vânător de creaturi malefice, chiar dimpotrivă, își câștigă existența scriind romane de dragoste sub pseudonimul Elizabeth Fitzroy, ca o ironie la adresa surorii sale vitrege de mult oale și ulcele, pe care o consideră la fel de ilegitimă ca și el, Fitzroy fiind numele de familie pe care îl primeau bastarzii regali recunoscuți ca atare și acceptați de tații lor. Simte însă că trebuie să intervină înainte ca isteria mediatică să ia o întorsătură nefericită.

''-[...] Cei care scriu articolele acestea nu cred în vampiri, dar trăim într-o cultură unde mai mulți oameni știu în ce zodie s-au născut decât ce grupă de sânge au. Undeva în oraș cineva ia lucrurile în serios și-și petrece timpul liber ascuțind țăruși.''

   Era inevitabil ca cei doi să se întâlnească și, după suspiciunile inițiale, să se alieze pentru a încerca să oprească șirul de crime, la urma urmelor se completează perfect: el nu poate umbla ziua, ea nu vede bine la lăsarea întunericului. Doar că forțele cu care se confruntă sunt mai vechi decât vampirii, mai puternice și, deși invocate de un muritor, își urmăresc propriile scopuri, cum ar fi distrugerea lumii.

''-Și singurii care le stau în cale sunt o fostă polițistă pe jumătate oarbă și fiul nelegitim al regelui Henric VIII.[...] Asta ar putea să-ți cam dea de gândit, nu-i așa?''

   Conform lui George R.R. Martin, în prefața antologiei de urban fantasy Străzi întunecate, genul acesta literar s-a născut din mamă horror și tată noir iar Prețul sângelui e ilustrarea perfectă a acestui fapt: e suficient de întunecată încât să-ți dea mici fiori pe ceafă și are și niște scene mai dure care îți taie răsuflarea; avem parte și de adrenalină dar și de un pic de umor iar amintirile lui Henry din lunga sa viață aduc un plus de culoare și de autenticitate.

   Personajele sunt puternice, bine conturate, atât cele principale cât și cele secundare. Prin Henry, Tanya Huff a reușit să creeze un personaj interesant, construit oarecum dihotomic: un vampir, copil al nopții, considerat de mulți o încarnare a răului, care și-a păstrat nestrămutată credința în Dumnezeu, cu principii și morală creștină, un prădător periculos care dă dovadă de etică, chiar și în vremurile moderne în care mulți oameni caută alternative la religia de care s-au îndepărtat tot mai mult.

   În plus e al naibii de sexy în ciuda înălțimii sale de numai 1,65 m… sau poate doar mie mi s-a părut așa, pentru că-l asociez cu Kyle Schmid, actorul care îl interpretează pe Henry în serialul sfârșit mult prea devreme, Blood Ties. Deși a fost transformat la 17 ani (vârsta la care a murit personajul istoric Henry FitzRoy), pe când era un tânăr nesăbuit, cei 450 de ani de experiență își spun acum cuvântul, maturizarea—deși arată de 25 ani—aducându-i necesara înțelepciune.

   Tocmai experiența aceasta e ceea ce o face reticentă pe Vicky, o femeie cu capul pe umeri, matură, diferită de eroinele adolescente atât de obositor de previzibile în imprevizibilitatea lor; cu ea am putut rezona 100%, chiar și ochelarii mi-i împingeam pe nas în același timp cu ea.

''-Crezi în destin? o întrebă.
-Cred în adevăr. Cred în dreptate. Cred în prietenii mei. Cred în mine însămi. O vreme nu mai crezuse, dar acum reușea din nou. Și cred în vampiri.
Buzele lui se frecară de încheietura mâinii ei și atingerea caldă a răsuflării lui îi ridică fiecare firicel de păr de pe trup.
-E de-ajuns.''

   Mi s-a părut o poveste cu adevărat captivantă, chiar emoționantă, păcat doar că la noi seria Cărțile Sângelui a rămas la stadiul de un singur roman publicat, volumul doi, Urma sângelui, deși anunțat, nemaivăzând lumina tiparului.


Vampiri, crime și povești de dragoste (Blood Ties): Christina Cox, Kyle Schmid, Dylan Neal au fost, timp de 22 de episoade, Vicky Nelson, Henry Fitzroy și Mike Celluci