Motivul pentru care Marcel Ciolacu se află în Qatar

Photo of author

By Alexandru Stancu

marcel ciolacu / evaziunea fiscală

Premierul Marcel Ciolacu și șase miniștri au început, începând de marți, o vizită de lucru în Qatar, cu obiectivul de a discuta dezvoltarea unor proiecte de investiții de mare amploare în România. Potrivit unui comunicat oficial emis de Executiv, valoarea acestor investiții este estimată la aproximativ 15 miliarde de euro.

Această vizită reprezintă o oportunitate crucială pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale dintre România și Qatar. Printre subiectele principale de discuție se numără identificarea și promovarea unor proiecte investiționale strategice în diverse domenii, care să aducă beneficii semnificative pentru ambele țări.

Premierul Marcel Ciolacu și delegația însoțitoare vor avea întrevederi cu reprezentanții guvernului și ai sectorului privat din Qatar, pentru a explora posibilitățile de colaborare și pentru a contura strategiile viitoare de cooperare în domeniile prioritare pentru ambele țări.

Această inițiativă reflectă angajamentul ferm al României de a atrage investiții străine directe și de a stimula creșterea economică și dezvoltarea sustenabilă în țară. De asemenea, evidențiază importanța consolidării parteneriatelor internaționale pentru stimularea progresului și prosperității pe termen lung.

„Dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de euro va fi pe agenda întrevederilor pe care premierul României, Marcel Ciolacu, şi delegaţia oficială le vor avea în cadrul vizitei de lucru în Statul Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024. De asemenea, prim-ministrul se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din Qatar. Statul Qatar este un partener comercial important al României în regiunea Golfului, iar atragerea de investiţii în valoare de 15 miliarde de euro va contribui la consolidarea colaborării noastre economice şi politice. Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar. Poziţia strategică, parcursul ascendent al economiei şi oportunităţile oferite de fondurile europene sunt argumente ce susţin atractivitatea investiţională a României”, a declarat Marcel Ciolacu.

La Doha, prim-ministrul și delegația guvernamentală vor desfășura o serie de întâlniri atât la nivel tete-a-tete, cât și în plenul delegațiilor, cu prim-ministrul Statului Qatar și ministrul Afacerilor Externe. Împreună cu omologul său din Qatar, Marcel Ciolacu va participa la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale, iar cei doi înalți oficiali vor susține declarații comune de presă.

Pe agenda discuțiilor se află și întâlniri cu reprezentanții Autorității de Investiții, fondul suveran de investiții al statului Qatar. Prim-ministrul român va fi însoțit în această vizită în Golful Persic de un grup select de miniștri și oficiali, printre care se numără ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, precum și alți înalți reprezentanți din instituțiile guvernamentale și din domeniul economic.

Această vizită are ca obiectiv consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Qatar, precum și explorarea de oportunități de investiții și cooperare în diverse domenii de interes comun.

Qatarul, oficial cunoscută ca Statul Qatar, este o țară situată în partea de vest a Asiei de Sud-Vest, pe coasta de est a peninsulei arabe. Cu o populație de aproximativ 2,8 milioane de locuitori, Qatarul este una dintre cele mai mici țări din lume din punct de vedere al populației, însă deține unele dintre cele mai bogate rezerve de gaze naturale din lume.

Capitala și cel mai mare oraș al Qatarului este Doha, un centru urban modern și vibrant, care servește ca inimă economică, culturală și politică a țării. Doha este cunoscut pentru arhitectura sa futuristică, centrele comerciale luxoase și evenimentele culturale de prim rang.

CITEȘTE ȘI – SCANDAL LA VÂRFUL AUR, CU PUȚIN TIMP ÎNAINTE DE ALEGERI