Marcel Ciolacu susține ordonanța care lasă șoferii fără permis, chiar dacă ies fals-pozitiv la drugtest

Photo of author

By Alexandru Stancu

Foto - Facebook Marcel Ciolacu / Evaziunea fiscală / Diaspora / drugtest

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că ordonanța de guvern care prevede că șoferii ce refuză testarea cu DrugTest și merg la Institutul de Medicină Legală vor rămâne fără permis până la sosirea rezultatelor reprezintă un pas pozitiv.

Cu toate acestea, el a subliniat că măsura trebuie implementată atunci când rezultatele testelor de sânge pot fi obținute într-un interval „rezonabil” de 48-72 de ore. „Nu e o catastrofă să rămâi fără permis pentru două zile”, a declarat premierul. De asemenea, premierul a subliniat necesitatea ca România să investească în echipamente adecvate.

Drugtest

„Am vorbit şi în timpul şedinţei Internaţionalei Socialiste cu domnul ministru Cătălin Predoiu şi domnul vicepremier. În acest moment, ceea ce se reclamă este faptul că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Eu cred că legea este bună pentru că ne amintim de 2 Mai. Această lege există şi în Germania, există şi în Spania, există peste tot. Statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. Între 48 şi 72 ore este un răspuns într-un timp rezonabil la testele de sânge. Primul test am înţeles că, dacă iei două nurofen în acel moment, s-ar putea să fie testul pozitiv. Se face testul de sânge, în 48 ore, se dă răspunsul şi cred că nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, a declarat Ciolacu.

”În acest moment, nu este această capacitate, mai ales la IML, la Bucureşti, unde durează în jur de trei-patru luni. Am vorbit cu domnul Predoiu, luni de dimineaţă, o să am şi cu ministrul Finanţelor o discuţie, să vedem. Nu sunt sume foarte mari. Am înţeles că un astfel de aparat de testare costă în jur de 300.000 euro. Deci nu e un capăt de ţară pentru un stat la mărimea României şi vedem procedurile de achiziţii să fie cât mai rapide, iar după ce statul român îşi face treaba şi este capabil să dea un răspuns într-un timp real, venim cu aplicarea legii. Dar, repet, vorbim statistic, se pierd prea multe vieţi ale tinerilor şi am văzut că în Austria s-a introdus confiscarea maşinii pentru viteză, pentru depăşire este şi în Belgia, este şi în Italia, pentru că în momentul când, statistic şi România suntem pe primul loc la mortalitate pe şosele, ai astfel de cazuri, statul are obligaţia să salveze vieţi. Momentan, o avem de aplicat pe aceasta cu drogurile, mai ales după ceea ce s-a întâmplat la 2 Mai”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Poliția Română a anunțat miercuri că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și recomandă șoferilor să verifice prospectul înainte de a conduce. Aceste substanțe pot genera rezultate pozitive la Drugtest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator, permisul de conducere poate fi reținut preventiv, fără deschiderea unui dosar penal. Instituția a specificat că, între 2021 și 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat rezultatele pozitive ale aparatelor Drugtest.

În 2023, doar 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge. Adică 1.898 din 3.009, potrivit Europa Liberă.

CITEȘTE ȘI – MIRCEA GEOANĂ, ACUZAT DE PLAGIAT. „ACUZAȚIE FALSĂ”