ISIS revendică atacul de la Moscova. 40 de morți și peste 100 de răniți

Photo of author

By Alexandru Stancu

atac moscova isis

Moscova a fost atacată! Mai exact, o sală de concerte din capitala Rusiei a fost atacată de bărbați camuflați, iar ISIS se pare că a revendicat atacul. Membrii au tras în civilii aflați la concert. Până la ora actuală s-au înregistrat peste 100 de răniți și 40 de morți.

ISIS revendică atacul de la Moscova

Gruparea militantă sunită Stat Islamic a revendicat vineri, printr-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, responsabilitatea pentru atacul armat de la sala de concerte de la periferia Moscovei. Acest atac a avut consecințe devastatoare, soldându-se cu cel puțin 40 de morți și peste 100 de răniți, conform informațiilor furnizate de Reuters, citând surse oficiale.

Potrivit declarațiilor grupului terorist publicate pe unul dintre conturile sale de pe Telegram și raportate de France Presse, combatanții ISIS au atacat o adunare mare în împrejurimile capitalei ruse, Moscova. Atacul a avut loc la sala Crocus City Hall, situată în apropierea Moscovei, unde bărbați înarmați și îmbrăcați în uniforme de camuflaj au deschis focul asupra mulțimii prezente la un concert.

Serviciul federal de securitate al Rusiei, FSB, a confirmat că cel puțin 40 de persoane au fost ucise în acest atac, iar peste 100 de persoane au fost rănite grav. Atacul a provocat panică și teroare în rândul spectatorilor și a ridicat semne de întrebare cu privire la securitatea și stabilitatea în zonă.

Revendicarea atacului de către Statul Islamic ridică preocupări suplimentare cu privire la prezența și activitatea grupurilor teroriste în Rusia și în regiunea sa de influență. Autoritățile ruse au declarat că investighează cu prioritate atacul și își concentrează eforturile pentru identificarea și aducerea în fața justiției a celor responsabili.

Gruparea teroristă Statul Islamic (IS) și-a îndreptat atenția către un nou inamic după retragerea completă a Statelor Unite din Afganistan. Conform unei analize publicate de Foreign Policy anul trecut, ramura locală a ISIS, cunoscută sub denumirea de IS-K, și-a fixat privirile asupra Rusiei.

Potrivit IS-K, Rusia este considerată un inamic din mai multe motive. Organizația teroristă susține că Rusia este responsabilă pentru vărsarea de sânge musulman, în special în urma invaziei sovietice din Afganistan. Mesajele propagandistice ale IS-K evidențiază implicațiile istorice ale Rusiei în Afganistan și relațiile actuale cu talibanii, subliniind eforturile Moscovei de a obține influență și acces în această țară. Deși nu au existat operațiuni majore ale IS-K împotriva Rusiei sau a intereselor sale din Afganistan de la atentatul asupra ambasadei ruse din Kabul în septembrie 2022, intensificarea propagandei sugerează o intenție continuă a grupării de a ataca Rusia. Analiza publicată de Foreign Policy subliniază că de obicei există un decalaj între propagandă și acțiunile teroriste reale.

Atac Moscova. Americanii i-au avertizat pe ruși

SUA se pare că i-ar fi avertizat pe ruși de un atac iminent al ISIS, dar oficialii de la Kremlin nu au luat în seamă. De altfel, înainte cu două zile de atac, Ambasada Americii în Rusia le-a transmis cetățenilor americani aflați în țara respectivă să evite ieșirile în următoarele 48 de ore.

ISIS, cunoscut și sub numele de Statul Islamic (IS) sau Daesh, este o organizație teroristă extremistă de orientare jihadistă. Aceasta a fost fondată în 1999 în Irak și a devenit cunoscută pe plan global în 2014, când a preluat controlul asupra unor teritorii semnificative în Siria și Irak. ISIS a impus o conducere strictă de tip califat și a comis numeroase atrocități, inclusiv execuții publice, răpiri, violuri și distrugerea patrimoniului cultural.

ISIS a folosit propaganda și rețele de socializare pentru a atrage luptători străini și a inspira atacuri teroriste în întreaga lume. Organizația a fost înfrântă militar și teritorial în mare măsură, iar liderii săi au fost uciși sau capturați în operațiuni militare coordonate de forțele locale și internaționale. Cu toate acestea, rămâne o amenințare și continuă să opereze sub forma unor celule mici și grupuri insurgente în diferite regiuni.

CITEȘTE ȘI – KATE MIDDLETON SPUNE CĂ A FOST DIAGNOSTICATĂ CU CANCER ȘI FACE CHIMIOTERAPIE