Ce este dieta Blue Zone?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ce este dieta Blue Zone? Ai tot auzit vorbindu-se despre ea însă nu știi exact ce presupune? Ți se pare tentantă ideea de a trăi până la 100 de ani? Pentru majoritatea dintre noi, răspunsul la această întrebare depinde de o serie de factori și anume, calitatea vieții. Dacă am putea trăi mai bine, fără probleme de sănătate, a trăi până la vârsta de 100 de ani sună minunat. Aici intervine dieta Blue Zone.

Ce este dieta Blue Zone?

O zonă albastră este o zonă a lumii în care oamenii trăiesc în mod constant până la vârsta de 100 de ani. Ba mai mult, oamenii nu doar că trăiesc până la vârsta de 100 de ani, ci trăiesc fericiți și sănătoși, fără povara bolilor cronice.

Dan Buettner și echipa sa de oameni de știință au descoperit zonele albastre în timpul unei expediții National Geographic în parteneriat cu Institutul Național pentru Îmbătrânire. Din fericire pentru noi, nu trebuie să călătorim în aceste zone (deși ne-ar plăcea!) pentru a profita de beneficiile pentru sănătate ale acestor comunități. Putem învăța din stilul lor de viață și putem începe să încorporăm imediat comportamentele lor sănătoase.

Zona albastră include:

  • Sardinia: o insulă în largul coastei Italiei, cu cei mai longevivi oameni din lume;
  • Okinawa: insulele din Pacificul de Sud cu cele mai longevive femei din lume;
  • Loma Linda: o zonă din California în care oamenii trăiesc cu aproximativ 10 ani mai mult decât americanii obișnuiți;
  • Nicoya: un district din Costa Rica în care oamenii mănâncă foarte puține alimente procesate;
  • Ikaria: o insulă din Marea Egee în care oamenii trăiesc în medie cu 8 ani mai mult decât majoritatea americanilor;

Ce este dieta Blue Zone?

În primul rând, dieta Blue Zone nu este o dietă clasică, ci mai degrabă un stil de viață. Acest stil de viață bine conturat include mișcare zilnică, relații apropiate și o alimentație sănătoasă.

Înclinația vegetală

Una dintre cele mai importante concluzii ale dietei Blue Zone este importanța unei diete bazate pe plante. Oamenii care trăiesc în zonele albastre mănâncă o mare varietate de plante și legume precum fasole, legume, fructe și cereale integrale. Oamenii din zonele albastre tind să mănânce foarte puțină carne, doar aproximativ cinci porții pe lună.

Dacă te gândești că această abordare bazată pe plante seamănă foarte mult cu dieta mediteraneană, ai dreptate. Aceste două planuri alimentare sunt similare și se concentrează pe legume, cereale integrale, proteine vegetale și grăsimi sănătoase.

Începe prin a încorpora unele dintre aceste rețete vegetariene sănătoase în rutina ta de cină.

Regula de 80%

Pe lângă faptul că mănâncă alimente sănătoase, persoanele din zonele albastre mănâncă ceva mai puțin decât mulți dintre noi. Oamenii care trăiesc sănătos până la sute de ani tind să urmeze regula de 80%, ceea ce înseamnă că se opresc din mâncat odată ce sunt 80% sătui, mai degrabă decât să se simtă îndopați.

Poate că cel mai important obicei alimentar al persoanelor din zonele albastre este modul în care acestea își privesc mâncarea. În multe dintre aceste zone, mâncarea este o sărbătoare și un motiv de a se aduna cu cei dragi.

Oamenii din zonele albastre raportează un sentiment de trib și de apartenență. Aceștia își petrec fiecare zi cu cei dragi și se înconjoară de prieteni care îi susțin. Studiile arată că un nivel ridicat de interacțiune socială poate duce la îmbunătățirea sănătății inimii.