Dirty Chaï Latte: Băutura care combină cafeaua, ceaiul și condimentele

Photo of author

By Ramona Fustos

Ai auzit de Dirty Chaï Latte? Dacă inima ta oscilează între ceai și cafea și nu te poți decide întotdeauna ce ai vrea să bei sau care este băutura ta caldă preferată, vestea bună este că există o rețetă pentru o băutură delicioasă și reconfortantă care combină ceaiul și cafeaua într-o singură ceașcă!

Avantajul acestei rețete de Chaï café este că poate combina de minun amărăciunea cafelei cu notele picante și delicioase ale chaï-ului. Rezultatul este unul exploziv. Este modalitatea ideală de a pregăti o băutură cu un boost de energie imediat ce te trezești.

Ce este Dirty Chaï Latte?

Băutura Dirty Chaï Latte a luat naștere în urmă cu câteva luni în Marea Britanie, odată cu lansarea unui preparat de Dirty Chaï Latte oferit de brandul Coffee Bruynooghe. Scopul era acela de a marca lansarea noului său e-shop Coffee at Home dedicat cafelei. Această băutură caldă originală și ușor neobișnuită conține un amestec de cafea, ceai negru, condimente și lapte.

Care este diferența dintre un Dirty Chaï Latte și un Chaï Latte?

Legenda spune că această băutură a fost creată în Anglia, în anii ’90, de către un barman care pregătea un Chaï Latte pentru un client. Barista a turnat din greșeală o doză de espresso în băutură și i-a dat-o clientului, care, spre surprinderea sa, a găsit-o delicioasă. De atunci, Dirty Chaï Latte a devenit una dintre băuturile pe care trebuie să le încerci în țară.

După cum probabil ai ghicit, diferența dintre cele două băuturi este simplă. Dirty Chaï Latte este pur și simplu un Chaï Latte la care se adaugă o doză de espresso. Acest lucru îi conferă o aromă mai puternică de cafea și un nivel mai ridicat de cofeină.

Pe scurt, Dirty Chaï Latte este un amestec subtil între un Latte, preparat cu espresso și lapte, și un Chaï Latte, preparat cu ceai negru, lapte și condimente.

Deși rețeta a fost actualizată de brandul britanic (iar gurmanzii sunt încurajați să folosească propria cafea a brandului pentru a o prepara), este bineînțeles posibil să îți prepari propriul Dirty Chaï Latte . Poți folosi ingrediente pe care le ai deja acasă și o cu totul altă marcă de cafea.

Pentru a pregăti această băutură, tot ce trebuie să faci este să:

-încălzești 40 cL de lapte integral la foc mic.

-adaugi 2 lingurițe de amestec de condimente chai. Dacă nu ai, poți, de asemenea, să creezi propriul amestec de condimente. Cum? Amestecând o linguriță de ghimbir pudră, o linguriță de cardamom măcinat, o lingură de scorțișoară, o jumătate de linguriță de nucșoară rasă, o jumătate de linguriță de cuișoare pudră și un vârf de cuțit de piper negru.

Se ia laptele de pe foc imediat ce începe să fiarbă. Apoi se strecoară printr-o sită și se spumează cu ajutorul unui spumant de lapte, dacă ai unul.

-se toarnă 15 ml de apă clocotită peste un pliculeț de ceai negru pentru a face o ceașcă de ceai negru.

-se iau două căni mari și se toarnă câte un espresso în fiecare dintre ele.

-după ce ceaiul negru a fiert, toarnă câte o jumătate de ceașcă în fiecare cană de cafea, apoi se adaugă laptele fierbinte spumat.

-nu mai rămâne decât să adaugi un vârf de cuțit de pudră de cacao.

Dirty Chaï Latte preparate casă este gata! Tot ce mai rămâne de făcut este să savurezi aroma sa distinctivă, amară și picantă. Dar și să te bucuri în același timp de dulceața laptelui spumat și de gustul reconfortant adus de cacao.