De ce toate salatele sunt bune pentru sănătate?

Photo of author

By Ramona Fustos

De ce toate salatele sunt bune pentru sănătate? Te-ai întrebat vreodată acest lucru?

Lăptucă, batavia, escarola, rucola…. există o mulțime de varietăți de salate, disponibile tot anul, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate! Foarte bună pentru sănătate, o salată verde este cea care poate face mai lejeră o masă sau un preparat. Dar aduce și un plus de micronutrienți. Salatele sunt de asemenea, cele mai bogate în antioxidanți, vitamine și pigmenți protectori.

Salatele, adevărați stimulenți pentru sănătate

În lume există peste 250 de soiuri de salată. Rucola, măcriș, salată verde: este ușor să variezi plăcerile în fiecare zi pentru a pregăti salate diferite, cu multiple arome. Această legumă cu 95% apă este deosebit de hidratantă și ușoară, ceea ce o face perfectă pentru zilele însorite.

Sărace în calorii, salatele reglează apetitul și cresc senzația de sațietate. Dar asta nu este tot. Bogată în vitamina C, acid folic și betacaroten, salata ajută la reînnoirea celulelor, ceea ce o face un aliat de nădejde pentru piele, de exemplu. Unele studii au arătat chiar că ar putea preveni anumite tipuri de cancer.

Salatele, cei mai buni aliați ai tăi atunci când vrei să scapi de constipație

Grație bogăției lor în fibre, salatele sunt cele mai bune atunci când te confrunți cu o constipație. Pot stimula cel mai bine intestinele mai leneșe și limitează gazele sau balonarea. Lăptuca romană sau cea creață sunt surse extrem de bune în acest caz.

Contribuie la sănătatea oaselor. Frunzele de salată sunt pe de altă parte, o excelentă sursă de minerale. Salata este un aliment care conține mai ales fier, calciu, care contribuie la soliditatea oaselor și a dinților. Rucola este cea mai bogată în acest sens.

Consumând salate, vei fi mai hidratat

Aportul nostru de lichide nu provine doar din ceea ce bem, ci și din alimentele pe care le consumăm. Fructele și legumele conțin multă apă. Consumând mai multe feluri de mâncare pe bază de fructe și legume, cum ar fi salatele, este mai ușor să te menții hidratat corespunzător.

Fiecare varietate de salată are virtuțile sale.Nu toate salatele sunt egale din punct de vedere nutrițional. De exemplu, iceberg poate fi foarte răcoritoare, dar este cea mai puțin interesantă din punct de vedere nutrițional. În schimb, salata creață roșie sau verde este bogată în antioxidanți, cea romană este bogată în calciu, iar măcrișul este bogat în vitamina C. Așadar, este o idee bună să variezi soiurile de salată pe care le consumi, pentru a beneficia de toate benficiile lor diferite.

Amestecă, asezonează, imaginează-ți…salatele te ajută să variezi plăcerile culinare

Pentru a varia plăcerile, nu ezita să amesteci diferitele soiuri de salată între ele și cu alte ingrediente. Legume proaspete și uscate, cartofi, orez sau paste, fructe, cubulețe de brânză și șuncă… Alegerea este vastă. Pentru asezonare, adaugă un strop de ulei de măsline, de rapiță sau de nucă, în funcție de gusturile tale și de amestec. Câteva picături de lămâie și oțet balsamic sunt o modalitate delicioasă de a condimenta orice salată.

Mai original, poți prepara salatele… gătite. Rucola poate fi consumată fierbinte cu un sos coulis de roșii. De asemenea, o poți toca ca pe o plantă aromatică și o poți presăra peste o supă sau un risotto. Sau poți încerca gătirea bataviei într-o tigaie cu slănină. Se servește cu cartofi fierți.