De ce consumul de legume verzi este cel mai bun lucru pentru sănătate?

Photo of author

By Ramona Fustos

Primăvara, legumele verzi revin în piețe sau pe rafturile magazinelor pentru a ne ațâța papilele gustative. Un tranzit intestinal mai bun, un indice glicemic scăzut, ideal pentru limitarea bolilor metabolice: acum este momentul să profiți de toate beneficiile lor!

De ce se numesc legume verzi?

Termenul de „legume verzi” nu depinde doar de culoarea lor. Se bazează în primul rând pe prospețimea lor, spre deosebire de legumele uscate. Legumele verzi se consumă proaspete, imediat după recoltare sau după conservare. De exemplu, varza roșie sau andiva fac parte și ele din categoria legumelor verzi… În schimb, mazărea este clasificată ca aliment cu amidon, cu excepția cazului în care este nouă.

De ce ar trebui să consumi mai multe legume verzi?

Pentru menținerea capitalului osos. Atunci când vine vorba despre sănătatea oaselor, cel mai adesea ne gândim la produsele lactate, care sunt bogate în calciu. Dar și legumele verzi conțin o cantitate importantă de potasiu, magneziu, dar și calciu, esențiale pentru sănătatea osoasă.

Pentru a controla greutatea. Legumele verzi sunt cele mai bogate în nutrienți și slabe în calorii. Deci sunt ideale pntru a menține nivelul de sațietate și pentru a te menține în formă. Cu o singură excepție: fasolea și mazărea, care sunt mai bogate în carbohidrați, trebuie consumate cu moderație. Primăvara, câteva zile de dietă preponderent vegetală pot detoxifia organismul de excesele iernii.

Pentru a te putea bucura de beneficiile clorofilei. Dacă la fel ca și alte legume, legumele verzi sunt pline de vitamine, de săruri minerale sau antioxidanți, legumele în nuanțe de verde sunt cele mai bogate și în clorofilă. Acest pigment, care dă culoare și prazului, are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și neuroprotectoare, motiv pentru care este atât de important să mâncăm și praz verde!

Cum alegi, mănânci, prepari și gătești legumele verzi?

În nuanțe mai închise sau mai deschise, verdele apare pe piață imediat ce vine primăvara. Cu siguranță că îți va deschide apetitul!

Culoare și savoare. În salate, în tarte sărate, în piure sau smoothie, cu legumele verzi inspirația nu are de ce să îți lipsească. Se pot amesteca cu legume de diferite culori pentru a asocia de minune plăcerea papilelor cu cea a ochilor.

Pentru a le păstra vitaminele solubile în apă, nu înmuia legumele. Clătește-le ușor în apă curată, fără oțet alb. Îndepărtează pământul cu o perie și, dacă este necesar, decojește-le ușor pentru a păstra cât mai multe substanțe nutritive din pielița lor.

O serie de beneficii. Bogăția lor în fibre solubile și insolubile joacă un rol vital în sănătatea microbiotei. Ele favorizează tranzitul intestinal, au un indice glicemic scăzut pentru a limita bolile metabolice (diabet, hipercolesterolemie etc.) și ajută la reglarea greutății. Pentru a beneficia de toate calitățile lor, nu ezita să variezi legumele verzi.

Crude sau pe aburi, cel mai bine ar fi să le consumi crude. Dar, cele care au fibrele mai tari, poti fi preparate pe aburi. Vor fi delicios de crocante și își vor păstra toate beneficiile nutriționale. Se pot consuma alături de un ulei de calitate, de lămâie, de oțet de cidru, de pătrunjel, de țibuletă, usturoi sau eșalotă.