De ce ar trebui să începi să consumi alimente amare?

Photo of author

By Ramona Fustos

De ce ar trebui să începi să consumi alimente amare? În discursul colectiv, amărăciunea are o conotație mai degrabă negativă. Realitatea este că, în ciuda reticenței noastre naturale față de amărăciune, multe alimente amare sunt benefice pentru sistemul digestiv și pentru sănătatea generală. De mii de ani, acestea au fost folosite ca remedii naturale pentru indigestie – iar cercetările sugerează că alimentele amare pot stimula, de fapt, producția de salivă și bilă, susținând o bună digestie.

Nu îți plac deloc aromele amare? Nu dispera: papilele noastre gustative pot îmblânzi gustul amar prin expunere repetată. Mai mult, un ingredient amar poate fi ușor încorporat într-o rețetă echilibrată alături de note dulci sau sărate.

De ce ar trebui să începi să consumi alimente amare?

Iată care sunt alimentele sau băuturile amare care ar trebui să facă parte și din meniul tău.

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles nu are o reputație prea bună, dar are avantajul că nu trebuie să fi gătită prea mult. Dacă este gătită prea mult își pierde din textură sau savoare. Această legumă cruciferă este plină de vitamina K, care este importantă pentru sănătatea oaselor. Este, de asemenea, o sursă de fibre alimentare și glucosinolați, compuși bioactivi studiați pentru proprietățile lor anticancerigene.

Cafeaua

Băutura de dimineață aleasă de mulți, cafeaua conține o abundență de polifenoli puternici care reduc daunele oxidative, un precursor al bolilor. O meta-analiză indică chiar faptul că un consum zilnic de cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2, boli de inimă și cancer.

Curcuma

Reputația acestei mirodenii nu mai trebuie să fie demonstrată. Acest condiment plin de culoare conține o mulțime de antioxidanți care reduc inflamațiile. Cercetările sugerează chiar că turmericul poate fi eficient în ameliorarea artritei.

PS: Turmericul sau curcuma este, de asemenea, o sursă de mangan, un mineral esențial pentru un metabolism sănătos. Savurează turmericul într-un lapte de aur, o rețetă ayurvedică devenită virală. De asemenea, te poți bucura de acest rizom colorat într-un curry, risotto sau supă.

Afinele cele mai bune alimente amare

Afinele sunt cele mai bune alimente amare, sunt un adevărat concentrat de antioxidanți. Conțin quercetină și antociani, compuși cu potențial antiinflamator și cardioprotector. În plus, s-a dovedit științific că afinele (și sucul lor) au proprietăți antibacteriene și pot preveni infecțiile tractului urinar. Cu toate acestea, sucul de afine este adesea plin de zahăr adăugat: preferați-l neîndulcit, sau consumați afine congelate, uscate… sau proaspete neîndulcite! Aceste fructe de pădure locale adaugă o prospețime picantă unui smoothie, granita, pâine pentru micul dejun sau brie topit.

Varza Kale

Nu e nevoie să mai explicăm de ce este bună varza kale pentru sănătate.  Acest superstar nutrițional oferă o serie de nutrienți pentru foarte puține calorii. Este o sursă bună de potasiu și calciu de origine vegetală, precum și de vitaminele C și K. Ca și varza de Bruxelles, varza kale conține glucozinolați, care reglează activitatea ficatului și promovează o bună sănătate a acestuia. Dacă aroma de varză crudă este prea intensă pentru papilele dumneavoastră gustative, preparați-o gătită și amestecată cu alte legume.

Versatilă, varza kale poate fi gătită la fel ca spanacul: în salate, paste, supe, supe, ouă, etc. Pentru o gustare crocantă, preparați niște chipsuri!