Ce este mai bine să mănânci: carne sau pește?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ce este mai bine să mănânci: carne sau pește? În lumea proteinelor animale, este o idee bună să confruntăm carnea și pestele și să le punem una împotriva celuilalt? Vei afla mai multe în acest articol.

Ce este mai bine să mănânci: carne sau pește?

Aceste două tipuri de alimente au fiecare avantajele și dezavantajele lor. Carnea și peștele furnizează proteine de înaltă calitate biologică, adaptate la nevoile nutriționale ale omului și care conțin toți aminoacizii esențiali. Din acest punct de vedere, nu există o preferință pentru o sursă sau alta.

Carnea sub lupă

Dacă ne interesează carnea roșie (cum ar fi carnea de vită sau de miel), bogăția ei în fier este cea care o face atât de interesantă. Fierul este rar în alimente și este întotdeauna foarte slab asimilat (15% din fierul din carne este asimilat, față de 1% din fierul din plante). Copiii, adolescenții, fetele și femeile sunt cu toții deficitari în fier, deși au absolută nevoie de el! De asemenea, fierul se găsește în organele comestibile, în gălbenușurile de ou și în crustacee precum stridiile și midiile. Alte tipuri de carne, cum ar fi carnea de vițel, de porc și de pasăre, conțin ceva mai puțin fier, iar peștele și mai puțin.

Dar cărnurile roșii, cum ar fi carnea de vită și de miel, sunt relativ grase, spre deosebire de carnea de porc și de pasăre, care sunt mai puțin grase.

Dar dacă vrei să ai grijă de siluetă, trebuie să știi că o costiță sau un cotlet din orice fel de carne va fi întotdeauna mai grasă decât un file. Iar când vine vorba de carnea de porc, bogăția sa în vitaminele B este cea care o face mult mai interesantă decât alte tipuri de carne.

Peștele sub lupă

Iată un scurt rezumat al diferitelor tipuri de pește. Printre peștii „albaștri” se numără macroul, sardinele, somonul (bogat în grăsimi sănătoase) și tonul. Tonul nu este un pește gras, dar este totuși cu 50% mai bogat decât alți pești, ceea ce îl face mult mai sățios. Peștii albi includ limba de mare, dafinul, codul, polenul și dorada. Există, de asemenea, pește uscat sau sărat, care trebuie să fie rehidratat și/sau desărat.

Și, în sfârșit, peștele care a fost afumat sau conservat în ulei sau sare, cum ar fi anșoa. Atenție, acești pești sunt foarte grași și conțin substanțe care sunt cancerigene, așa că nu trebuie consumați în mod regulat.

Cât de des ar trebui să se consume carne sau pește?

Pentru adulți și copii, o masă pe zi cu carne sau pește (porție de 100-120 g) este suficientă. Pentru cealaltă masă principală a zilei, nu este nevoie să mănânci ouă sau șuncă (care este, de asemenea, carne). Săptămânal, este indicat să se mănânce carne sau ouă de cinci ori. Peștele este recomandat de două ori pe săptămână, dintre care o dată ar trebui să fie pește albastru. Iar pentru cei cărora le place, se pot consuma și fructele de mare, o soluție perfectă și destul de abordabilă.

Care este cel mai bun mod de a le găti? Înainte de toate, evită alimentele afumate și la grătar (sau cele „incinerate”, care conțin urme negre foarte toxice). În fine, cel mai bine este să variezi între toate opțiunile de gătire (la abur, papiote, la grătar, la tigaie, la cuptor, la caserolă, prăjite sau înăbușite) pentru a te bucura de beneficiile și de gustul specific asociat fiecărui tip de gătit.