Chaga, o ciupercă cu beneficii excepționale

Photo of author

By Ramona Fustos

Ai auzit de ciuperca chaga? Datorită numeroaselor sale beneficii pentru organism și piele, ciupercile Chaga devin din ce în ce mai populare. Iată câteva din beneficiile oferite.

Când auzi cuvântul ciupercă care este primul lucru care îți vine în minte? O ciupercă prăjită la tigaie? O infecție a pielii? În orice caz, sunt șanse să nu asociezi chiar imediat cuvintele ciupercă și sănătate. Și totuși! Există o ciupercă cu o mulțime de beneficii pentru organism și piele care începe să se facă remarcată. Cum se numește această ciupercă? Chaga. În cele ce urmează îți vom spune totul despre beneficiile oferite de această ciupercă.

Chaga, un parazit cu numeroase proprietăți medicinale

La fel ca multe ciuperci, Chaga (Inonotus obliquus pe numele său real) este înainte de toate un parazit. Stați liniștiți, este inofensiv pentru om. Ținta sa preferată? Mesteacănul. Sau, mai exact, mesteacănul rănit, pe a cărui scoarță crește, ducând la moartea copacului (deși uneori poate fi găsit și pe alți copaci, dar numai Chaga recoltat din mesteacăn este cunoscut pentru proprietățile sale). Chaga preferă climatele reci: crește în mod natural pe copacii din taiga și pădurile boreale și se găsește în principal în nordul Chinei, în nordul Rusiei, în Canada și în țările baltice.

Deși aspectul său poate fi surprinzător – mijlocul său este de culoare maro-portocalie, cu o tentă care amintește de cărbunele de lemn – este folosită de secole în medicina tradițională de către popoarele din Siberia, Alaska și anumite țări din nordul Europei. 

Chaga: beneficii pentru piele și organism

Chaga este cunoscută în mod tradițional pentru numeroasele sale beneficii pentru organism atunci când este consumată pe cale orală, iar astăzi numeroase studii științifice confirmă valoarea sa ca supliment alimentar. Cu toate acestea, nicio mențiune de sănătate nu este autorizată în prezent în Europa pentru acest produs conform experților. Principalele sale beneficii cunoscute sunt susținerea apărărilor naturale ale organismului (în special datorită bogăției sale în beta-glucani), o bogăție în polifenoli și flavonoizi antioxidanți și polizaharide antiinflamatorii pentru a păstra tinerețea organismului, precum și o îmbunătățire a vitalității și a nivelului de energie datorită capacităților sale adaptogene. Unele studii sugerează că Chaga poate fi benefică pentru menținerea unui nivel sănătos de zahăr din sânge și a profilului lipidic.

Pe lângă beneficiile sale pentru sistemul nostru imunitar, chaga este eficientă împotriva oboselii datorită conținutului său ridicat de vitamina B3.

De fapt, un studiu din 2015 a confirmat efectele pozitive ale chaga asupra oboselii: ajutând la reducerea nivelului de lactat și de azot uree, substanțe a căror acumulare poate duce la o scădere a energiei, chaga crește condiția fizică și mentală.

Chaga are efect antidiabetic

Chaga este, de asemenea, o ciupercă interesantă pentru tratarea diabetului. Proprietățile sale antidiabetice se datorează (printre altele) polizaharidelor sale, care pot reduce nivelul zahărului din sânge, al acizilor grași și al colesterolului din organism.

Un studiu a examinat eficacitatea anumitor componente ale chaga în tratamentul diabetului de tip 2. Conform concluziilor acestui studiu, această ciupercă ar putea ajuta persoanele care suferă de diabet de tip 2.

Beneficii pentru sistemul digestiv

Această ciupercă contribuie, de asemenea, la un sistem digestiv sănătos. De fapt, conținutul său de fibre și proprietățile sale antiinflamatorii sprijină buna funcționare a sistemului digestiv. Acesta calmează inflamațiile intestinale și poate fi eficient în tratarea ulcerului gastric.

Chaga este o ciupercă excepțională, bine cunoscută în micoterapie pentru efectele sale de neegalat. Pe lângă proprietățile sale terapeutice, este, de asemenea, foarte populară în bucătărie.

Ideală pentru a pregăti sosirea anotimpurilor mai reci, această ciupercă cu aspect oarecum respingător este unul dintre remediile naturale pe care ar trebui să le ai în dulap!