Calendarul Ortodox 22 Noiembrie

Photo of author

By Elena Georgia

Calendarul Ortodox 22 Noiembrie

În Calendarul Ortodox 22 Noiembrie, sunt comemorați mai mulți sfinți, inclusiv Sfinții Apostoli din cei 70, Filimon, Arhip, Onisim și Apfia, care au fost ucenici ai Apostolului Pavel. Acești sfinți au mărturisit credința în Hristos în orașul Colose din Frigia, în timpul împăratului Nero. În aceeași zi, sunt pomeniți și Sfânta Muceniță Cecilia și Sfinții Mucenici Valerian și Tiburtie, care au suferit în timpul împărăției lui Dioclețian.

Comemorarea Sfinților Apostoli din cei 70 în Calendarul Ortodox 22 Noiembrie

În Calendar Ortodox, 22 Noiembrie este o zi specială în care se face pomenirea Sfinților Apostoli din cei 70, Filimon, Arhip, Onisim și Apfia. Acești nobili ucenici ai Apostolului Pavel au trăit în vremea împărăției lui Nero și au slujit cu credință în orașul Colose din Frigia, aproape de Laodiceea. În acea vreme, în timpul unui praznic păgân dedicat lui Artemis, sfinții, alături de alți creștini, s-au retras în sfânta biserică pentru a-L lăuda pe Dumnezeu. Atunci când idolatrii au năvălit în capiștea lor, doar ei, împreună cu Apfia, au rămas pentru a mărturisi credința în Hristos.

Mărturisirea Sfintei Cecilia și a Sfinților Mucenici Valerian și Tiburtie

Tot în Calendarul Ortodox 22 Noiembrie, se face pomenirea Sfintei Mucenițe Cecilia și a Sfinților Mucenici Valerian și Tiburtie. Trăind în timpul împărăției lui Dioclețian, Sfânta Cecilia a fost măritată cu Valerian, pe care l-a convertit la creștinism. Împreună, au trăit în curăție și au îngropat moaștele mucenicilor lui Hristos, fapt pentru care au fost pârâți și condamnați la moarte.

Alți Sfinți Pomeniți în Calendarul Ortodox 22 Noiembrie

Pe lângă acești sfinți, în data de 22 noiembrie sunt comemorați și alți martiri și mucenici care și-au dat viața pentru credința în Hristos. Fiecare dintre acești sfinți are o poveste de viață unică și un exemplu de credință și devotament față de Dumnezeu. Comemorarea lor în Calendarul Ortodox este un moment de reflecție și rugăciune pentru credincioșii ortodocși.

Viața monahală a Preacuviosului Părinte Avva

Preacuviosul Părinte Avva este un alt sfânt comemorat în Calendarul Ortodox 22 Noiembrie. Renunțând la bogățiile lumii acesteia, Avva a urmat calea monahală și a trăit o viață de nevoință și rugăciune, devenind un exemplu de înțelepciune și de faptă bună pentru credincioșii ortodocși.

Poate te interesează și: Recenzia de Vineri: Buruiana care împletește ștreangul – Alan Bradley