Calendar Ortodox 18 Octombrie: Sărbătoarea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca

Photo of author

By Elena Georgia

Calendar Ortodox 18 Octombrie: Sărbătoarea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca

În Calendar Ortodox 18 Octombrie este o zi specială dedicată Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. Acest articol explorează viața și contribuția semnificativă a Sfântului Luca și cum este sărbătorit în această zi în tradiția ortodoxă.

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca: O prezentare scurtă

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este una dintre figurile importante ale creștinismului primar. El este cunoscut pentru contribuția sa semnificativă la Noul Testament. Sfântul Luca s-a născut în Antiohia și a trăit în secolul I. El a fost martor la multe evenimente din viața lui Isus Cristos și a contribuit la răspândirea creștinismului prin scrierile sale.

Evanghelia lui Luca: Povestea vieții lui Isus

Una dintre contribuțiile cele mai notabile ale Sfântului Luca este Evanghelia sa, care oferă o perspectivă unică asupra vieții și învățăturilor lui Isus Cristos. El a detaliat nașterea lui Isus, copilăria Sa, minunile Sale și învățăturile Sale. De asemenea, a înregistrat cu atenție Patimile, Moartea și Învierea lui Isus, evenimente fundamentale în creștinism.

Calendar Ortodox 18 Octombrie – Citate din Biblie despre Sfântul Luca

În Evanghelia după Luca, găsim cuvintele inspirate ale lui Sfântul Luca care relatează evenimentele și învățăturile lui Isus. Un citat notabil este Luca 2:10-11:

„Îngerul le-a zis: ‘Nu vă temeți! Vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot poporul. Astăzi, în cetatea lui David, v-ați născut Mântuitorul, care este Hristos, Domnul.'”

Contribuția medicală a lui Luca

Sfântul Luca a fost cunoscut și ca medic, fapt evidențiat în scrierile sale. Tradiția spune că el a fost un doctor priceput, reflectând grijile sale pentru sănătatea celorlalți. Metafore medicale sunt folosite în scrierile sale pentru a descrie lucrarea lui Isus Cristos ca Mântuitor.

Sfântul Luca în iconografie

Sfântul Luca este adesea reprezentat în iconografie alături de o imagine a Fecioarei Maria, deoarece a scris despre nașterea lui Isus. Unele icoane îl pot prezenta cu o cruce și o carte, simbolizând contribuția sa la creștinism și munca sa de evanghelist și scriitor.

Sărbătoarea Sfântului Luca în Calendar Ortodox 18 Octombrie

Pe 18 octombrie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Sfântul Apostol și Evanghelist Luca conform Calendarului Ortodox 18 Octombrie. Această sărbătoare le oferă o ocazie de a se aduna în biserică pentru a citi pasaje din scrierile sale și pentru a rosti rugăciuni specifice pentru a cere protecție și înțelepciune în viața lor spirituală și cotidiană.

Calendar Ortodox 18 Octombrie – Concluzie

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este un pilon al credinței creștine, iar sărbătoarea sa pe 18 octombrie în Calendarul Ortodox 18 Octombrie este un moment de recunoștință pentru contribuția sa semnificativă la răspândirea învățăturilor lui Isus Cristos. Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc și îl onorează în această zi specială, marcând moștenirea spirituală pe care a lăsat-o în creștinism.

Poate dorești să citești și: Stiati, ca … ? Despre Apostolii lui Isus Hristos