Un complot secret ar putea duce la creșterea prețului cărnii de pui.

Photo of author

By Edward Ciolacu

Distribuitorii de alimente au dat în judecată industria cărnii de pui cerând despăgubiri de 29 miliarde dolari, acuzând faptul că producătorii se angajează în stabilirea prețurilor pentru a menține comercianții cu amănuntul iar cumpărătorii americani ar plăti până la 50% mai mult per pasăre decât ar trebui. Reclamanții dau în judecată pe motive antitrust producătorii și spun că producătorii mari se angajează în stabilirea prețurilor prin menținerea cantității scăzute pe care o produc și umflă prețurile în mod artificial.
„Noi credem că ar trebui o coordonare și o comunicare mai bună între concurenți ,” a declarat Joe Bruckner, un avocat care reprezintă reclamanții, pentru Bloomberg.
Avocatul, de asemenea, a declarat că aceste companii producătoare de carne de pui au avut acces la statistici cu privire la producția concurenților lor și au preferat în loc de mărimea efectivelor lor de reproducere să exporte ouă, iar în loc să vândă carne au cumpărat pui vii.
Producătorii din păsări de curte vizate de proces contestă acuzațiile și dau vina pe creșterea costurilor de hrană de pui pentru prețurile de carne de pui mai mari.
Reducerea ofertei de coordonare peste o întreagă industrie se numește „control al capacității” sau „disciplină  de capacitate”, iar companiile de carne de pui nu sunt singurii care se confruntă cu acuzații de implicare în aceasta. Anul trecut, Departamentul de Justiție, de asemenea, a lansat o investigație antitrust în patru companii aeriene care controlează aproximativ 80% din zboruri interne pentru a afla dacă au fost concludente în materie de prețuri.