S-a stins din viață Daniel Barbu, fostul ministru al Culturii

Photo of author

By Alexandru Stancu

daniel barbu

Daniel Barbu, cunoscut profesor universitar, personalitate marcantă în domeniul culturii și fost ministru al Culturii al României, a încetat din viață luni, 18 martie 2024, conform anunțului făcut de Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București.

Cu o carieră remarcabilă în domeniul academic și cultural, Daniel Barbu a influențat și inspirat generații întregi de studenți și profesioniști din diverse domenii. Contribuția sa la dezvoltarea culturii și a învățământului superior din România a fost semnificativă, iar moartea sa lasă un gol imens în comunitatea academică și culturală a țării.

Pe lângă activitatea sa ca profesor universitar, Daniel Barbu a fost implicat și în viața publică, servind în funcția de ministru al Culturii al României între anii 1998 și 1999. În această calitate, a contribuit la promovarea și protejarea patrimoniului cultural al țării și la susținerea diverselor proiecte culturale și educaționale.

Moartea sa este o pierdere uriașă pentru comunitatea academică și culturală din România, iar contribuția sa va fi întotdeauna rememorată și apreciată. Familia, prietenii, colegii și studenții îndoliate își exprimă sincerele condoleanțe și își aduc omagiul adânc respectatului profesor universitar și fost ministru al Culturii, Daniel Barbu.

„Vă aducem la cunoștință o veste tristă.

Astăzi, 18.03.2024, a trecut la cele veșnice Prof. Daniel Barbu. Născut la data 21 mai 1957 în București, și-a trăit viața sub motto-ul: “Nil nisi Cruce”. A fost istoric român, senator de București din partea PNL, fost ministru al culturii în perioada 21 decembrie 2012 – 12 decembrie 2013 și profesor al Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București unde a predat: Teologia politică, Teologie socială și Istoria Bisericii.

Liturghia de înmormântare se va celebra joi, 21 martie, începând cu ora 10:00 la Biserica Sfânta Tereza a Pruncului Isus din București (Șos. Olteniței 3-5).

Să se odihnească în pace. Domnul să-l fericească în patria cerească pentru tot binele făcut în viața pământească”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București

Daniel Constantin Barbu a fost un istoric remarcabil și un om politic respectat, cu o contribuție semnificativă în domeniul culturii și al istoriei. Senator de București din partea Partidului Național Liberal (PNL) și fost ministru al culturii în perioada 21 decembrie 2012 – 12 decembrie 2013, Barbu și-a dedicat viața înțelegerii și promovării valorilor culturale și istorice ale României.

Absolvent al Liceului Nicolae Bălcescu din București (în prezent Colegiul Național Sfântul Sava), Daniel Barbu a urmat apoi studii la Institutul de Artă din București, obținând o licență în istoria artei în 1980. În cursul carierei sale academice, și-a consolidat expertiza prin obținerea unui doctorat în istorie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în 1991, precum și prin studii doctorale în cadrul facultății de teologie la Universitatea din Fribourg, Elveția, între 1991 și 1993.

De-a lungul anilor, Barbu a avut o activitate academică prolifică, fiind muzeograf la Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București între 1981 și 1986, la Oficiul pentru patrimoniul cultural. În plus, a fost și auditor la Școala de Înalte Studii în Științele Sociale din Paris. În 1999, și-a completat parcursul academic obținând un doctorat în filosofie la Universitatea din București.

Pe lângă activitatea sa academică, Daniel Barbu și-a adus contribuția și în sfera politică, fiind ales ca senator de București din partea PNL. În calitate de ministru al culturii, a promovat diverse inițiative menite să protejeze și să promoveze patrimoniul cultural al României.

CITEȘTE ȘI – MESAJUL LUI KLAUS IOHANNIS ADRESAT MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI