Recenzia de Vineri: Sufletul împăratului – Brandon Sanderson

Photo of author

By Aqua

Sufletul împăratului

Sufletul împăratului-Brandon Sanderson
Titlu original: The Emperor’s Soul
2013 Hugo Award for best novella
Traducerea: Iulia Dromereschi
Editura: Paladin
Colecția: Paladin Black Pocket
An apariție: 2015
Nr pagini: 160
Goodreads: 4,38
Rating personal: 5/5*


În urma unui atentat, împăratul Ashravan ”al celor Optzeci de Sori, al patruzeci și nouălea conducător al Imperiului Rozei” rămâne doar un trup golit de esență, fără amintiri, fără gânduri, sentimente, fără ceea ce numim personalitate ori caracter, un înveliș fără suflet, pustiit, ca un computer cu hardware-ul intact dar al căruit software s-a șters definitiv. Resigilatorii și-au făcut datoria și au vindecat rana de la cap, înlocuind creierul distrus însă acesta ”e pur și simplu gol.”

   Cum ar fi dacă ai putea rescrie personalitatea cuiva ca pe un program? Dacă pe baza jurnalelor intime și a mărturiilor celor ce l-au cunoscut îndeaproape ai putea reface individualitatea cuiva, l-ai reîntregi, astfel încât să fie ca odinioară, capabil să gândească singur și să evolueze, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat?

   Wan ShaiLu din neamul MaiPon, se află într-o celulă, așteptându-și execuția, acuzată fiind de mai multe infracțiuni grave. Shai este una dintre cei mai buni Falsificatori, cu o reputație ”cât imperiul”, însă talentul ei li se pare respingător prin locurile astea iar arta pe care o practică–”intolerabilă”–o adevărată blasfemie.

Wan ShaiLu. Fan art by Botanica Xu. Sursa foto: pinterest

   Însă consilierii împăratului sunt disperați: dacă Facțiunea Gloriei, cei care au pus la cale atentatul, află de starea împăratului, Facțiunea Moștenirii își va pierde puterea și privilegiile. Așa că n-au încotro și recurg la serviciile ei. Shai va trebui să-i ”reproducă sufletul” în cele mai mici amănunte, construindu-l de fapt de la zero și apoi să-l grefeze pe trupul acestuia cu ajutorul unei ”amprente a sufletului” în doar 100 de zile. Drept răsplată, pe lângă libertate, își va primi înapoi caseta cu cele cinci amprente create special pentru ea.

Li se spunea Mărcile Esențeicel mai puternic tip de amprentă a sufletului. Orice Marcă a Esenței trebuia adaptată fiecărui individ în parte și avea ca scop rescrierea poveștii, personalității și a sufletului său, pentru scurtă durată. Acestea cinci erau adaptate pentru Shai.”

   Ca să se asigure că nu va încerca să-i tragă pe sfoară, cei cinci arbitri au chemat un Pecetluitor cu Sânge, un maestru al magiei întunecate care are drept slujitori niște schelete vii. O vor găsi oriunde ar încerca să se ascundă fiindcă Mărcile Esenței cu care au fost reanimați sunt pecetluite cu sângele ei.

''Pentru a Falsifica un lucru trebuie să cunoști trecutul și natura acelui lucru''

   Așa ceva n-am mai fost încercat vreodată, Shai nu crede că va avea sorți de izbândă însă acceptă provocarea fiindcă adoră ”pericolele, reușitele, miracolul” iar în caz de succes, aceasta va fi cea mai măreață realizare a ei, chiar dacă niciodată nu se va putea lăuda cu ea.

   Cum se întâmplă de obicei, există niște complicații, nu toți consilierii sunt animați de cele mai bune intenții, își doresc cu adevărat ca împăratul să-și revină, legitimitatea lor depinzând de el, însă unii, ca vicleana Frava, și-ar dori să-l poată manipula; Shai trebuie să se gândească și la o cale de evadare, e greu de crezut c-o vor lăsa să plece știind un asemenea secret care ar putea destabiliza imperiul, mai mult ca sigur că vor pune să fie ucisă la final, poate chiar mai devreme dacă Falsificatorul Fravei va înțelege cum procedează tânăra.

   Sufletul împăratului nu e un roman, e doar o nuvelă, premiată însă cu Hugo Award și singurul meu regret e chiar acesta: nu e un roman; mi-ar fi plăcut ca povestea Falsificatoarei să continue, Shai mi s-a părut fascinantă în toate ipostazele ei. La fel și amestecul inedit de știință și magie ori ideea unei peceți miraculoase care îți rescrie trecutul, transformându-te atât fizic (musculatură, cicatrici, lungimea părului) cât și psihic (mentalitate, experiență). Nu vei fi altcineva ci o variantă a ta, persoana care ai fi putut deveni dacă viața ta ar fi avut un alt parcurs.

''Amprenta îi ardea brațul, iar ea deveni acea versiune a eului propriu care ar fi apărut dacă ar fi fost adoptată de un popor dur de războinici și dacă ar fi trăit printre ei timp de peste un deceniu''
Un sigiliu chinezesc sculptat în jad, folosit în loc de semnătură și ”amprenta ” pe care o lasă. Sursa foto: pinterest

   Povestea, inspirată–după cum spune chiar autorul în postfață–de niște peceți (sigilii) antice văzute la Muzeul Național al Palatului din Taiwan, mi s-a părut uluitoare, de mult n-am mai întâlnit o carte care să-mi creeze o așa stare de extaz, nu-i de mirare că m-am grăbit să cumpăr absolut tot ce am mai găsit scris de Sanderson pe piața românească. Pentru că sunt gata să devin sclavul pe viață al unui scriitor care-i capabil să creeze, în mai puțin de 150 de pagini, format mic, o lume complexă și interesantă, cu neamuri și rase deosebite (MaiPon, mull’adil, Teullu), o structură socială și ierarhică pe care ți-ai dori s-o explorezi în continuare, personaje memorabile, bine conturate, un sistem magic inedit, dialoguri convingătoare și, spre final, acțiune spectaculoasă, susținută și 100% satisfăcătoare. Cum să nu vrei mai mult? Pe toate nopțile!