Putem mânca ouă în fiecare zi?

Photo of author

By Ramona Fustos

Fie că sunt ochiuri, omletă, fierte moi,  ne place să mâncăm ouă. Ouăle ne încântă papilele gustative în fiecare zi. Dar putem totuși să le mâncăm în fiecare zi? Sau ar trebui să ne limităm consumul pentru a evita colesterolul?

Ouăle sunt un aliment de bază în dieta noastră. Acestea prezintă avantajul de a fi ușor de gătit, sunt mai puțin costisitoare decât carnea și pline de beneficii nutriționale. Atât de multe motive pentru care le mâncăm în fiecare zi. Dar este cu adevărat o idee bună să mâncăm ouă în fiecare zi? Din multe puncte de vedere, ouăle ar putea duce la un nivel ridicat de colesterol în sânge. Pentru a pune capăt oricăror îndoieli pe această temă, vă oferim câteva răspunsuri în acest articol.

Putem mânca ouă în fiecare zi?

Contrar ideilor preconcepute, putem mânca ouă în fiecare zi.  Dacă ești sănătos și nu există nicio problemă de sănătate în special.  Multă vreme, ouăle au fost acuzate că cresc colesterolul, care favorizează bolile cardiovasculare. Dar oamenii de știință sunt clari în această privință: consumul de ouă în fiecare zi nu este periculos pentru sănătate, cu excepția cazului în care nivelul colesterolului este deja ridicat. În acest caz particular, consumul zilnic de ouă este excesiv.

Câte ouă putem mânca într-o zi?

Răspunsul la această întrebare variază de la o persoană la alta. Factori precum istoricul familial, modul în care sunt preparate ouăle și nivelul de colesterol joacă un rol important. Amintește-ți că un adult sănătos, cu un nivel sănătos de colesterol și fără boli de inimă poate mânca în siguranță între 1 și 2 ouă pe zi. Cu toate acestea, nu uita să variezi plăcerile pentru o dietă echilibrată. Alternează ouăle cu alte alimente bogate în proteine, cum ar fi legumele sau nucile.

Câte se pot mânca într-o săptămână?

Un adult sănătos, cu un nivel sănătos de colesterol și fără boli de inimă, poate mânca între 7 și 14 ouă pe săptămână. Pe de altă parte, un adult cu un nivel ridicat de colesterol sau cu alte riscuri de boli cardiovasculare ar trebui să își limiteze consumul la 4 sau 5 ouă pe săptămână. Consumul unei cantități mari de ouă pe săptămână nu este cu adevărat recomandat în acest caz.

De ce să limităm consumul de ouă?

Așa cum am menționat mai sus, ar trebui să limitezi consumul de ouă dacă nivelul colesterolului din sânge este ridicat. Chiar dacă conțin cantități mici de colesterol, ouăle sunt totuși alcătuite din colesterol. Dacă mănânci prea multe ouă (de mai mult de 5 ori pe săptămână), riști să îți ridici și mai mult nivelul colesterolului din sânge. Acest lucru reprezintă un risc pentru sănătatea ta, deoarece colesterolul poate duce la apariția bolilor cardiovasculare.

Care este cel mai sănătos mod de a mânca ouă?

Este mult mai benefic să mănânci ouăle gătite, decât crude, așa cum pot face unii sportivi. Atunci când ouăle sunt gătite, organismul nostru poate asimila proteinele pe care le conțin. De asemenea, ne permite să profităm de numeroasele beneficii ale ouălor, cum ar fi bogăția lor în vitamina B, fier, fosfor și cartenoizi (antioxidanți).