PERCHEZIŢIE LA UN TÂNĂR BĂNUIT DE PROPAGANDĂ TERORISTĂ

Photo of author

By Daniel Negrescu

În această dimineaţă, poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combaterea a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română au efectuat o percheziţie domiciliară, la un tânăr bănuit de activităţi circumscrise faptelor de terorism.

La data de 8 decembrie a.c., ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Infracţiunilor de Terorism din D.C.C.O., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au desfăşurat o percheziţie domiciliară, în Craiova.

A fost vizat un tânăr de 18 ani, bănuit de propagandă teroristă, faptă incriminată de art. 33/2 alin 4 din Legea nr. 535/2004  privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Acesta este bănuit de promovarea în mod sistematic în mediul virtual, prin intermediul platformelor sociale, a unor mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, respectiv de ameninţare cu folosirea unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor.

De la locuinţa acestuia au fost ridicate, pentru continuarea cercetărilor, dispozitive informatice, telefoane mobile, obiecte şi înscrisuri.

Bărbatul va fi condus la sediul D.I.I.C.O.T., în vederea audierii şi dispunerii măsurilor legale.

La activităţi au participat şi jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş”.  Acţiunea beneficiază de suportul de specialitatea al S.R.I..

         Informaţii de background:

În urmă cu exact un an de zile, locuinţa din Craiova a tânărului a fost percheziţionată de  ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T., cel în cauză fiind cercetat într-un dosar de pentru activităţi ilicite circumscrise faptelor de terorism (pentru propagandă jihadistă).

În urma percheziției, au fost găsite și ridicate documente, materiale de propagandă islamistă și sisteme informatice.

După convertirea la islamism, tânărul și-a schimbat stilul de viață, izolându-se de societate și familie, identificându-se cu Statul Islamic și vorbind permanent în numele acestuia. A început să poarte în public ținută specifică musulmanilor și să se afișeze pe rețelele de socializare cu însemnele Statului Islamic.