Ministrul de Externe al României, întâlnire cu Iulia Navalnaia

Photo of author

By Alexandru Stancu

luminita odobescu iulia navalnaia

Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României, face acuzații fără o bază solidă la adresa lui Vladimir Putin. Aceasta susține că Putin și regimul său sunt responsabili pentru moartea lui Alexei Navalnîi. Declarațiile Luminiței Odobescu sunt făcute chiar înainte de întâlnirea cu soția lui Alexei, Iulia Navalnaia.

„Despre moartea lui Alexei Navalnîi nu există nicio îndoială că regimul Putin este responsabil. Va rămâne un simbol al luptei pentru democrație, demnitate, drepturile omului și libertate. Este o pierdere pentru toți rușii care luptă pentru libertate și democrație. Salut prezența de astăzi a soției sale, Iulia Navalnaia. Este un moment dificil pentru ea și pentru familia ei”, a spus Odobescu.

Reamintim că Alexei Navalnîi, criticul regimului lui Vladimir Putin, a murit în închisoare. Acesta a fost condamnat la 19 ani de închisoare în august, după ce a fost găsit vinovat de crearea unei comunități extremiste, de finanțarea activităților extremiste și de numeroase alte infracțiuni. El ispășea deja o pedeapsă de 11 ani și jumătate într-un centru de maximă securitate pentru fraudă și alte acuzații pe care le neagă, notează CNN.

Familia nu a primit nici până acum cadavrul

În ultimele trei zile, familia lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse decedat, nu a avut acces la trupul neînsuflețit al acestuia, conform declarațiilor făcute de echipa sa luni, 19 februarie. Potrivit informațiilor furnizate de Le Figaro, mama sa nu a primit autorizația să intre în morga unde se presupune că se află cadavrul.

„Mama lui Alexei și avocații săi au ajuns la morgă în această dimineață devreme. Ei nu au fost autorizați să intre. Unul dintre avocați a fost literalmente împins afară. Când personalul a fost întrebat dacă trupul lui Alexei se afla acolo, nu au răspuns”, a transmis purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiș, pe rețelele de socializare.

Potrivit unei analize efectuate de Mediazona, în noaptea dintre 16 și 17 februarie, un convoi presupus a transporta trupul neînsuflețit al lui Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al Kremlinului, a fost surprins de camerele de supraveghere din zona situată între orașul Labitnangi și Salehard.

Aceasta este singura rută terestră către centrul regional din Salehard, de unde ar fi fost posibil să fie preluat trupul. Imaginile analizate arată un convoi alcătuit din patru vehicule, inclusiv unul care aparține serviciului penitenciarelor (FSIN), care se deplasau către Salehard în jurul miezului nopții. Ora trecerii convoiului sugerează că este probabil ca trupul lui Navalnîi să fi fost transportat la morga din Salehard în acest moment.

Potrivit Mediazona, imagini de pe camerele de supraveghere din apropierea singurei treceri terestre dintre Labitnangi și Salekhard au arătat că un convoi al serviciului penitenciarelor (FSIN) a parcurs această rută în noaptea dintre 16 și 17 februarie. Conform analizei, este posibil ca acest convoi să fi transportat cadavrul politicianului Alexei Navalnîi.

Colonia penală IK-3 din Harp, unde era închis Navalnîi, și orașul cel mai apropiat, Labitnangi, sunt amplasate pe malul stâng al râului Ob, în timp ce Salehard, capitala districtului autonom Yamalo-Neneț, se află pe malul său drept. Nu există un pod care să traverseze râul pe o distanță de 2,5 km între Labitnangi și Salehard. În absența transportului cu elicopterul, drumul de gheață este singura rută posibilă între colonie și morga din Salehard.