Discuții pentru încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina

Photo of author

By Alexandru Stancu

rusia, ucraina, pace, război

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat sâmbătă că a discutat cu omologul său chinez perspectivele de pace în războiul care durează de aproape doi ani între Rusia și Ucraina, ca parte a unei încercări de lungă durată de a consolida relațiile cu Beijingul, notează Reuters.

„M-am întâlnit cu omologul meu chinez Wang Yi pentru a discuta despre relațiile bilaterale, comerțul și necesitatea de a restabili o pace justă și durabilă în Ucraina”, a scris Kuleba pe X, fostul Twitter, despre discuțiile lor de la Conferința de securitate de la München.

Kuleba a spus că a discutat despre planurile Ucrainei de a organiza un summit global pentru pace, la care Elveția a fost de acord să se implice. Cei doi, a spus el, „au convenit asupra necesității de a menține contactele Ucraina – China la toate nivelurile și de a ne continua dialogul”.

Ministerul chinez de externe nu a publicat încă detalii despre discuțiile lui Wang cu Kuleba. Dar, în declarațiile sale publice la conferință, Wang a spus că China a persistat în promovarea discuțiilor de pace și în a juca un rol pozitiv în restabilirea păcii, potrivit unui comunicat al ministerului publicat duminică.

Ucraina a încercat să îmbunătățească legăturile cu Beijingul și să-și exprime prin China planul de pace în 10 puncte, care se concentrează pe retragerea trupelor ruse din teritoriul ocupat, restabilirea granițelor post-sovietice din 1991 și un cadru care să dea socoteală Moscovei pentru acțiunile sale.

China, care a urmărit un „parteneriat strategic” cu Rusia, a propus anul trecut un plan de pace propriu, cerând încetarea focului, negocieri și încetarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Dar planul nu a progresat așa cum era de așteptat.

Ucraina a făcut, de asemenea, eforturi pentru a obține sprijin pentru campania sa diplomatică din partea națiunilor din Africa și din alte părți din Sudul Global, unde Rusia beneficiază de legături de lungă durată care datează din epoca sovietică.

„China nu este creatorul crizei din Ucraina și nici nu este un partid, dar nu am urmărit doar „focul” de pe cealaltă parte și nici nu am profitat de oportunitatea de a beneficia (de pe urma situației)”, a spus Wang la conferință, potrivit declarației ministerului.

China a insistat să-și mențină politica de lungă durată, de țară care dorește să se amestece în conflict. Dar, în același timp, a încercat să se înfățișeze ca o națiune responsabilă, făcând eforturi pentru dialog pentru a rezolva problemele globale.

Negocierile cu Ucraina ar trebui să reia cât mai curând posibil pentru a reduce pierderile de ambele părți, a spus Wang în cadrul conferinței.

„Atâta timp cât există încă o licărire de speranță pentru pace, nu ne vom da bătuți”, a spus el. Reamintim că, în urmă cu doi ani, la 24 februarie 2022, forțele rusești au lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. În tot acest timp, războiul de agresiune al Rusiei a adus moarte și distrugere pe teritoriul Ucrainei.

„Ucraina a devenit inima continentului nostru. A devenit locul în care sunt sprijinite valorile noastre, în care ne este apărată libertatea și în care se scrie viitorul Europei”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.