Cele 8 alimente care ajută creierul să îmbătrânească sănătos

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să afli care sunt alimentele care ajută creierul să îmbătrânească sănătos? Într-un articol publicat pe 31 martie 2025 pe site-ul New York Post, Aaron Lord, șeful departamentului de neurologie de la NYU Langone Hospital din Brooklyn (SUA), explică faptul că alimentația joacă un rol central în îmbătrânirea creierului.

Consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și carbohidrați rafinați, în special alimente ultraprocesate, poate deteriora vasele de sânge din creier, crescând riscul de afectare a funcțiilor cerebrale, de accident vascular cerebral și de demență.

Adoptarea unei diete sănătoase pentru creier poate încetini neurodegenerarea și reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Iată opt alimente din care să alegi.

Pește sălbatic, ideal pentru creierul tău

Peștele proaspăt, în special peștele gras, conține acizi omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii importante. Unii pești favorabili creierului sunt somonul, mreanul și halibutul.

Încearcă să alegi pești care sunt cât mai proaspeți și sălbatici posibil. Peștii de crescătorie mănâncă adesea lucruri pe care tu nu ai vrea să le mănânci.

Legume cu frunze verzi, ideale pentru creierul tău

Legumele cu frunze verzi conțin o mulțime de vitamine și minerale. Legumele cu frunze verzi conțin și multe fibre, recomandate pentru sănătatea creierului, precum și luteină și betacaroten. Bok choy, sparanghel sau broccoli fierți la aburi, albiți sau sotați sunt ușor de pregătit pentru cină: amestecă cu ulei de măsline, puțină sare și usturoi prăjit.

Sparanghelul nu pare o legumă cu frunză, dar se gătește rapid și este bogat în fibre. Fibrele promovează buna funcționare a microbiomului intestinal, care are o influență pozitivă asupra funcției creierului.

Roșii

Bogate în licopen, un antioxidant puternic, roșiile sunt excelente pentru creier. Antioxidanții sunt esențiali pentru sănătatea creierului, deoarece combat inflamația și stresul oxidativ, ajutând la prevenirea neurodegenerării”

Sunt foarte versatile: tăiate cubulețe pentru salate, fierte pentru un sos rapid cu pește sau pui, sau servite cu puțină mozzarella, busuioc și ulei de măsline ca aperitiv.

Nuci și fructe de pădure

Nucile sunt una dintre gustările preferate ale multor persoane, care stimulează creierul. De asemenea, și afinele, care ar trebui să fie consumate aproape în fiecare dimineață. Acestea sunt bogate în flavonoide, antioxidanți puternici și molecule antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea efectelor stresului asupra creierului.

Fulgii de ovăz preparați cu o seară înainte, însoțiți de fructe roșii proaspete și nuci, constituie un mic dejun sănătos și delicios. Îi poți stropi cu miere sau sirop de arțar.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este fără îndoială unul dintre alimentele preferate pentru sănătatea creierului. Nu numai că este literalmente o legumă presată, dar este și bogat în grăsimi mononesaturate, care ajută la reducerea colesterolului „rău” LDL și la creșterea colesterolului „bun” HDL”.

Ideal pentru gătit, sosuri pentru salate și dip-uri, îl poți folosi fără moderație. Scoate puțin ulei de măsline sau de rapiță, oțetul preferat, puțin suc de lime (coaja este și mai bună) și ierburile proaspete preferate pentru dressing.

Turmeric și ghimbir

Legumă rădăcinoasă des întâlnită în bucătăria asiatică, turmericul conține un compus activ numit curcumină, care este un antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii benefice pentru sănătatea creierului. Acest lucru perturbă potențial plăcile amiloide care sunt caracteristice bolii Alzheimer.

Ghimbirul este o altă rădăcină care este excelentă pentru creier. Se spune că te ajută să gândești mai clar și, de asemenea, conține fibre.

Cafea și ceai

Ceaiurile sunt pur și simplu plante întregi uscate; ele sunt o sursă excelentă de fitonutrienți, care care poate îmbunătăți considerabil metabolismul cerebral.

În ceea ce privește cafeaua, aceasta este bogată în flavonoide, care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, el avertizează că mai ales cofeina trebuie consumată cu moderație.

Popcorn făcut în casă

Dacă simți nevoia de ceva dulce, poți miza pe popcornul proaspăt pocnit. Poți cumpăra cereale integrale de la magazinul alimentar. Pune-le într-un popcorn popper din silicon și stropește-le cu ulei de rapiță. Pune-le în cuptorul cu microunde și scoate-le când nu auzi un pop timp de aproximativ două secunde. Este mult mai satisfăcător și mai sănătos decât chipsurile.