Vrei să afli care sunt cei trei feculenți de care creierul, rinichii și mușchii tăi au nevoie pentru a funcționa? Ai interzis alimentele bogate în amidon din dieta ta de teama de a lua în greutate? Nu este o idee bună! Contrar credinței populare, unele dintre ele sunt esențiale pentru buna funcționare a organelor tale, în special a creierului, rinichilor și mușchilor. Un dietetician te avertizează cu privire la importanța acestor trei alimente esențiale, pe care le poți adăuga din nou în dieta ta fără să te simți vinovat.
De ani de zile, alimentele bogate în amidon au fost demonizate, fiind învinuite pentru orice, de la creșterea în greutate la creșteri ale glicemiei. Totuși, carbohidrații pe care îi conțin sunt o sursă vitală de energie pentru organism. „Organele tale, în special creierul, rinichii și mușchii, au nevoie de carbohidrați, de feculenți pentru a funcționa corect”, explică dieteticianul Juliana Dewsnap.
În lipsa acestora, organismul apelează la rezervele sale, provocând oboseală, lipsă de concentrare și performanțe fizice reduse. Dar nu toți carbohidrații sunt creați la fel. Scopul nu este să te înfrupți din produse de patiserie și prăjituri, ci să optezi în schimb, pentru surse de carbohidrați complecși, bogați în fibre și cu un indice glicemic scăzut precum feculenți.
Orezul brun: unul din cei mai buni feculenți, aliatul energiei durabile
Orezul brun este unul dintre alimentele bogate în amidon pentru care să optezi. Spre deosebire de orezul alb, care a fost rafinat și sărăcit de nutrienți, orezul brun încă mai conține învelișul său, care este bogat în fibre, vitamine B și minerale.
Ce îl face atât de interesant? În primul rând, are un indice glicemic moderat, ceea ce înseamnă că oferă energie treptată și durabilă. Nu există nicio cădere de energie după masă sau senzație incontrolabilă de foame! În al doilea rând, conține magneziu, care este esențial pentru relaxarea musculară și gestionarea stresului.
Cartofii dulci: amidonul care îți face bine, cei mai buni feculenți
Vedeta meselor sănătoase, cartoful dulce este un amidon deosebit de sănătos. Spre deosebire de cartoful clasic, acesta are un indice glicemic mai scăzut și este bogat în fibre.
Dar cel mai mare atu al său constă în conținutul său ridicat de betacaroten, un antioxidant care se transformă în vitamina A în organism. Rezultatul: un efect benefic asupra pielii, vederii și sistemului imunitar.
Și nu în ultimul rând, este bogat în potasiu, un mineral esențial pentru funcționarea sănătoasă a rinichilor și contracția musculară.
Leguminoasele: o sursă de proteine și fibre
Uităm adesea că leguminoasele sunt alimente bogate în amidon. Năutul, lintea, fasolea boabe… Aceste mici minunății sunt bogate în proteine vegetale, ideale pentru sportivi și pentru cei care vor să evite senzația de foame.
Conținutul lor ridicat de fibre favorizează digestia optimă, reduce vârfurile de zahăr din sânge și îmbunătățește senzația de sațietate. Cu alte cuvinte, te ajută să mănânci mai puțin și să te simțiți sătul pentru mai mult timp.
În ceea ce privește nutrienții, sunt pline de fier, esențial pentru oxigenarea mușchilor, și magneziu, un aliat prețios împotriva oboselii și stresului.
Cum le poți încorpora în dieta ta?
Cheia este moderația și echilibrul. Mai degrabă decât să elimini alimentele bogate în amidon, este mai bine să le alegi inteligent și să le combinați cu alimentele potrivite:
Amestecă leguminoasele cu cereale integrale (orez brun, quinoa) pentru un aport optim de aminoacizi.
Optează pentru gătit la aburi sau la cuptor pentru a păstra cât mai mulți nutrienți.
Adaugă legume la fiecare masă pentru o farfurie colorată, bogată în vitamine.