Nu știi cu ce alimente ar trebui să combini gustosul, dar și sănătosul fruct avocado? Descoperă citind acest articol câteva combinații savuroase: ouă, lămâie, ton, roșii, feta, mango, ciocolată… câte ceva pentru fiecare!
În doar câțiva ani, acest fruct a devenit o vedetă esențială în farfuriile noastre. Cremos, moale și bogat în grăsimi sănătoase, se pretează la fel de bine la mâncăruri sărate și dulci. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să știm cu ce alimente să îl asociem pentru a profita din plin de textura și aroma sa subtilă.
În acest articol, descoperă care sunt cele mai bune combinații culinare cu acest fruct, fie ca antreu, fel principal sau gustare, cu o varietate de sugestii, beneficii nutriționale și idei ușor de pus în practică.
De ce să combini avocado cu alte alimente?
Acest fruct este:
Bogate în acizi grași mononesaturați (buni pentru inimă),
O sursă de fibre, potasiu și vitaminele E, B9 și K,
O aromă blândă, ceea ce îl face ideal ca bază pentru alte ingrediente mai pronunțate,
Foarte nutritive, dar mai bine digerate atunci când sunt echilibrate cu texturi crocante sau arome picante.
Combină deci acest fruct cu alte alimente pentru a crea mâncăruri echilibrate, pentru a stimula sațietatea și pentru a le spori aroma fără a le copleși.
1. Lămâi
Lămâile sunt aliatul numărul unu al avocado-ului. Nu numai că îi păstrează culoarea verde (datorită acidității sale), dar îi potențează și aroma dulce și uleioasă.
Sfat: avocado + lămâie + sare = o bază perfectă pentru un sandwich sau o salată.
2. Ouă
Acest fruct și ouăle au în comun o textură topită în gură și o valoare nutritivă complementară. Împreună, ele formează o masă echilibrată, bogată în proteine, grăsimi sănătoase și fibre.
Idee: ou fiert moale pe o jumătate de avocado sau pâine integrală prăjită cu avocado zdrobit și ou poșat.
3. Somon afumat
Aroma uleioasă și iodată a somonului se potrivește perfect cu cremozitatea acestui fruct. Acest duo funcționează la fel de bine rece (tartar) sau cald (gratinat sau prăjit la tigaie).
Sfat: rulouri de avocado cu somon afumat sau salată de avocado-salmone-dill.
4. Roșia
Aciditatea naturală a roșiei echilibrează bogăția avocado-ului. Într-o salată, tartar sau guacamole, acest duo funcționează de fiecare dată.
Sfat: tartar de avocado-tomato-ceapă roșie sau salată mexicană cu porumb, fasole și lime.
5. Ton (crud sau conservă)
Tonul adaugă o notă de mare și proteine preparatelor pe bază de avocado. Ideal pentru gătit rapid, dar nutritiv.
Idee: avocado umplut cu ton + iaurt + muștar, sau bol poke cu ton crud marinat și avocado.
6. Brânză proaspătă sau feta
Brânzeturile blânde precum ricotta, feta sau brânza proaspătă de capră merg bine cu acest fruct. Nota sărată și acidă îi sporește cremozitatea.
Sfat: unge pâinea integrală cu acest fruct, feta sfărâmată, roșii cherry și semințe de floarea soarelui.
7. Fructe tropicale
Acest fruct merge foarte bine cu fructe precum mango, ananas și rodie. Această combinație surprinzătoare adaugă prospețime, culoare și lejeritate.
Sfat: Salată de mango-avocado-coriandru-lămâie sau combinația avocado-pineapple-creveți.
8. Pui la grătar
Într-un wrap, salată sau bol, puiul la grătar marinat în lămâie sau condimente se potrivește perfect cu o bază de avocado. Este combinația perfectă pentru un fel de mâncare complet și sățios.
Sfat: wrap de pui, salată crocantă și sos de iaurt și mentă.
9. Leguminoase
Năutul, lintea sau fasolea boabe furnizează carbohidrați, vitamine și minerale. Cu acest fruct, rezultă un fel de mâncare bogat, vegetarian, care este și foarte hrănitor.
Sfat: salată cu năut, roșii, castraveți și chimen, sau un bol de linte caldă cu avocado.