Atac terorist revendicat de ISIS pe teritoriul Rusiei.

Photo of author

By Edward Ciolacu

Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul asupra unor ofițeri de politie ruşi dintr-o localitate aflată in imediata apropiere a Moscovei.
Potrivit unor surse din media rusească, atacul a avut loc Miercuri, când doi ofițeri ai politiei rutiere ruse au oprit o mașină pe autostrada Schyolkovskoye, în nord-estul Moscovei și din aceasta au coborât doi indivizi de origine arabă înarmați cu pistoale și topoare care i-au atacat aparent fără motiv. Amândoi atacatori au fost împuscați, unul din ei a murit pe loc iar celalalt mai târziu, la spital. Ofițerii de poliţie au suferit și ei răni grave în timpul incidentului, unul având o plagă împuscată în braţ iar celălalt fiind internet cu multiple răni suferite în urma împușcăturilor.
Politia investighează motivele atacului, inclusiv posibilitatea intenției atacatorilor de a fura armele celor doi ofițeri.
Agenția de știri Amaq a precizat Marți totuși că cei doi arabi ar fi luptători ai Statului islamic. Amaq este o agenție de știri prin care Statul Islamic, cunoscut și ca ISIS sau ISIL, își revendică atentatele. Agenția a publicat și un clip în care atentatul ar fi fost filmat de către atacatori. Clipul arată doi tineri arabi care vorbesc stricat rusește și promit loialitate liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi. Cei doi susțin că sunt într-o misiune de răzbunare pentru moartea „fraților” lor din Siria și Irak. Acesta ar fi primul atentat revendicat pe teritoriul Rusiei de către Statul islamic, cu toate că alte surse susțin că și unele atacuri petrecute în Dagestan ar fi fost tot ale acestei grupări. Autoritățile ruse nu au dat numele atacatorilor, agenția de presa Interfax a precizat că aceștia ar fi nativi din Cecenia.
Rusia este principalul susținător al președintelui ales din Siria, Bashar al-Assad, împotriva rebelilor din Statul Islamic. Agenția Reuters a publicat un clip la începutul lunii August în care un luptător ISIS mascat îi adresează un mesaj direct președintelui Rusiei, Vladimir Putin: ” Ascultă Putin, vom veni în Rusia și vă vom ucide în casele voastre!”