Aniversări & Comemorări: 120 de ani de la inventarea ștergătorului de parbriz

Photo of author

By Aqua

În această zi în istorie

Câți dintre voi au auzit de Mary Elizabeth Anderson?

Mary Elizabeth Anderson, By Unknown author, Public Domain. Sursa foto: wikipedia

   Doamna din imagine, născută pe 19 februarie 1866 în Greene County, Alabama, decedată la 27 iunie 1953 în Monteagle, Tennessee, Statele Unite ale Americii, a fost o dezvoltatoare imobiliară, fermieră, viticultoare și inventatoare a…ștergătorului de parbriz.

   Vizitând orașul New York în iarna lui 1902, Mary Anderson, aflată într-un tramvai, a observat că vatmanul abia reușea să vadă dincolo de ferestre din cauza lapoviței care cădea continuu. Deși fusese proiectat pentru vizibilitate pe vreme rea, parbrizul nu se comporta conform așteptărilor, astfel încât vatmanul trebuia să oprească și să coboare pentru a-l șterge cu mâinile. Anderson, care nu era inginer, ci antreprenor, a identificat problema și potenţialul acestei oportunități. Ea și-a imaginat un ștergător de parbriz sub formă de lamă pe care șoferul l-ar fi putut manevra din interior și care ar fi menținut parbrizul curat.

   Când s-a întors în Alabama, a angajat pe cineva care să-i deseneze dispozitivul şi a cerut unei companii locale să-i producă un model funcţional. Cererea de brevet a fost depusă la 18 iunie 1903. La 10 noiembrie 1903, Oficiul de Brevete al Statelor Unite i-a acordat lui Anderson brevetul cu numărul 743.801, valabil 17 ani, pentru dispozitivul său de curățare a geamurilor acționat din interiorul mașinii, numit ștergător de parbriz.

   Dispozitivul ei consta dintr-o pârghie aflată în interiorul vehiculului, care controla o lamă de cauciuc din exteriorul parbrizului. Pârghia putea fi acţionată pentru a face ca braţul cu arc să se mişte înainte şi înapoi pe parbriz. A fost folosită o contragreutate pentru a asigura contactul dintre ștergător și geam. Dispozitivul putea fi îndepărtat cu ușurință, dacă se dorea acest lucru, la sfârșitul iernii. Existaseră niște încercări de a crea dispozitive asemănătoare și înainte dar cel al lui Mary Anderson a fost primul care s-a dovedit eficient.

By Mary Anderson-Original publication: US Patents Office. Public Domain, Sursa: wikipedia

   Din păcate, în 1903, când Anderson a solicitat brevetul, mașinile nu erau foarte populare. Iar parbrizul pentru automobile nu a apărut decât în 1904 și timp de mai mulți ani a fost considerat o dotare opțională. Oldsmobile a făcut istorie auto în 1915, incluzând parbrizul drept caracteristică standard. Inventatoarea a încercat să găsească firme dispuse să producă în serie acest dispozitiv însă nu a avut succes. Iar în 1905, când a încercat să-și vândă drepturile asupra invenției printr-o firmă canadiană renumită, Dinning and Eckenstein, a fost refuzată fiindcă aceștia nu credeau că are vreo valoare comercială. În plus, mulți nu au înțeles importanța invenției ei, fiind convinși că atenția șoferului avea să fie distrasă de ștergătorul aflat în mișcare.

   Până în 1913, industria automobilistică se dezvoltase exponențial iar în 1922 Cadillac Automobile Company a devenit primul producător care a adoptat ștergătoarele de parbriz ca echipament standard. Cu toate acestea, Mary Anderson nu a profitat niciodată de pe urma invenției ei, brevetul expirând în 1920. Una dintre stră-strănepoatele ei este convinsă că motivul acestui eșec este faptul că Anderson era o femeie independentă, fără susținerea unui bărbat–tată, frate, soț ori fiu–și din cauza aceasta nu a fost luată în serios, lumea de atunci fiind un loc al bărbaților.

   Mary Anderson nu a obținut niciun ban pentru invenția ei dar cel puțin a primit postum recunoașterea pe care o merita: în 2011 a fost inclusă în Inventors Hall of Fame. În plus, invenția ei este menționată în sezonul 17, episodul 19–„Girls Just Want to Have Sums”, din serialul animat The Simpsons, în timpul unei dezbateri între Marge Simpson și soțul ei, Homer, despre egalitatea de gen. În materie de consacrare, îți poți dori mai mult de atât?