Îți place brânza? Nu poți spune nu când vezi un platou de brânză în fața ta? O mănânci cu orice ocazie: pe paste, la finalul mesei, în gratinuri, în raclette, tartiflette, pe pizza sau chiar și pe sandvișuri. Îți este greu să nu dai buzna la raionul de brânzeturi din supermarket? În cele ce urmează îți vom spune de ce consumul de brânză este atât de bun.
De ce ne place brânza?
Deci este oficial: îți place și ție să mănânci brânză. Dar știi măcar de ce? Iată 5 motive pentru care iubești brânza:
Consumul de brânză ne ajută să ne simțim mai bine
Brânza conține tiramină, iar produsele lactate în general sunt o sursă excelentă de triptofan, ambele fiind metabolizate în creier sub formă de serotonină. Serotonina este unul dintre hormonii „simțirii de bine”. Acest neurotransmițător este responsabil pentru sentimente de fericire, un somn bun, un apetit reglat și mai multă energie. Cu alte cuvinte, consumul de brânză ne ajută să ne simțim bine, să dormim mai bine și să fim în formă maximă.
Brânza are proprietăți calmante
Brânza conține, de asemenea, colină, un nutrient esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos central, care este implicat în formarea celulelor nervoase, joacă un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase și este cunoscut, printre altele, pentru proprietățile sale calmante.
Textura cremoasă a brânzei este foarte reconfortantă
Textura cremoasă a brânzei este deosebit de reconfortantă. Există un motiv pentru care majoritatea gurmanzilor nu-i pot rezista! Pentru unii oameni, a mânca o bucată bună de brânză sau un fel de mâncare preparată cu brânză topită, cum ar fi raclette sau tartiflette, este la fel de reconfortant ca și cum ai primi o îmbrățișare sau ai mânca o bucată de ciocolată.
Consumul de brânză este relaxant
Un platou de brânzeturi servit la sfârșitul unei mese, o tartiflette reconfortantă atunci când este frig afară, o raclette cu familia sau un fondue Savoyard cu prietenii. Toate acestea sunt ocazii de a împărtăși un moment relaxant cu cei dragi. Acesta este un alt motiv pentru care consumul de brânză este asociat cu atât de multă deliciu și sentimente plăcute.
Există întotdeauna savori noi de descoperit
În cele din urmă, ceea ce este extraordinar la brânzeturi este că există atât de multe tipuri diferite, încât întotdeauna există ceva nou de descoperit.
Fiecare călătorie în Franța sau în străinătate este o ocazie de a gusta noi arome. Este ca și cum ai redescoperi în mod constant acest aliment delicios.
Deși aspectul sănătății este un argument major în favoarea consumului de brânză, nu trebuie să neglijăm plăcerea de a o gusta. Brânza are o paletă de arome extrem de bogată, ceea ce este responsabil pentru succesul său aproape mondial. Un grup de cercetători a întocmit chiar o roată a aromelor care enumeră între 75 și 90 de arome. De exemplu, Bleu de Gex Haut-Jura are note de smântână, vanilie și ciuperci. Parmezanul, între timp, are arome de lapte cald, migdale la grătar, ulei de măsline și chiar busuioc, în funcție de vârsta sa. În cele din urmă, se spune că brânza Comté conține aproape 80 de arome diferite, inclusiv miere, brioche, vacă și uneori piele.
Maturarea, sezonul, regiunea și hrana animalelor influențează gustul final al produsului,. Astfel, consumul de brânză este întotdeauna o experiență unică.
Este ușor de înțeles de ce brânza este atât de apreciată de multă lume!