Sfaturi de care să ții cont pentru a fi în formă dimineața

Photo of author

By Ramona Fustos

Cauți sfaturi de care să ții cont pentru a fi în formă dimineața? Atunci când alarma sună dimineața, unor persoane nu le vine deloc greu să se trezească si să fie în formă maximă, în timp ce altora le vine foarte greu să se ridice din pat. Nu este întotdeauna ușor să te trezești eficient dimineața, mai ales după un somn agitat sau o noapte albă. Este perfect normal să te simți obosit când te trezești.

Primele câteva minute după trezire sunt importante pentru a reface energia. Prin adoptarea câtorva obiceiuri benefice dimineața, poți face ca trezirea să fie mai ușoară și să stimulezi energia.

Sfaturi de care să ții cont pentru a fi în formă dimineața: expune-te la lumina naturală

Cel mai adesea, este extrem de tentant să stai lungit în pat și să încerci să te trezești încet. Și totuși, este un obicei care ar trebui să fie evitat, deoarece sunt șanse să adormi înapoi. Cea mai bună modalitate de a te trezi așa cum trebuie dimineața este să te expui la lumina soarelui. Decât să stai întins în pat, mai bine te trezești imediat și deschizi obloanele pentru a profita de lumina naturală. Aceasta acționează ca un stimulent puternic pentru a te ajuta să te trezești.

Expunerea regulată la lumina naturală are, de asemenea, un efect pozitiv asupra stării de spirit și a calității somnului. Așadar, este o idee bună să profiți la maximum de lumina zilei după ce te trezești, pentru a te ajuta să te simți mai bine.

Sfaturi de care să ții cont pentru a fi în formă dimineața: stretching și un duș cu apă călduță

Întinderea brațelor în spatele capului și arcuirea spatelui sunt gesturi instinctive cunoscute sub numele de pandiculație. Acestea sunt observate la trezire la bebeluși și la multe animale. Aceste gesturi activează centrii nervoși responsabili de vigilență. Ele trimit un semnal către creier că ziua începe. De aceea, se recomandă să te întinzi în fiecare dimineață pentru a te trezi în mod delicat și a scăpa de rigiditatea musculară.

După ce te trezești, efectuarea unui duș călduț îți poate da un adevărat impuls. Răcoarea apei activează circulația sângelui și stimulează eficient metabolismul. Un duș călduț care durează doar câteva minute este ideal pentru a te trezi în formă maximă.

Sfaturi de care să ții cont pentru a fi în formă dimineața: un mic dejun plin de vitamine

Micul dejun este o masă importantă pentru satisfacerea necesarului de energie până la ora prânzului. Acesta furnizează toți nutrienții și vitaminele esențiale pentru a stimula energia și capacitatea cognitivă. Micul dejun are un impact asupra întregului ritm circadian al zilei. Sărind peste această masă, organismul își pierde reperele de dimineață. Drept urmare, este posibil să te simți obosit și să ai probleme de concentrare pe parcursul zilei.

Pentru a pregăti un mic dejun eficient, alege fructe care sunt bogate în vitamine și oligoelemente. Vitamina C, în special, ajută la buna funcționare a metabolismului energetic al organismului și contribuie la reducerea oboselii. Micul dejun poate include și un produs lactat și cereale (de preferință integrale). Cerealele conțin multe substanțe nutritive care constituie o sursă excelentă de energie.

Dimineața, este important, de asemenea, să te menții bine hidratat, bând două pahare mari de apă. Organismul are nevoie să fie rehidratat după câteva ore de somn. Consumul de apă ajută la eliminarea toxinelor, accelerează procesul de reînnoire a celulelor și stimulează circulația sângelui. Sângele transportă oxigenul astfel încât mușchii și creierul să poată absorbi nutrienții de care au nevoie și să genereze energia necesară pentru a funcționa corect.