Savori din Asia…Tamari, shiitake, chou pak choï….toate aceste nume nu prea îți zic nimic? Și totuși, reprezintă ingrediente din bucătăria asiatică, cu o mulțime de beneficii nutriționale.
Vrei să aduci și tu un plus de exotism la tine în farfuria ta? Iată care sunt cele mai sănătoase alimente din bucătăria asiatică de adoptat.
Savori din Asia – tofu moale
Tofu moale este rezultatul mai catifelat și cremos al laptelui de soia încălzit, apoi filtrat printr-o grilă mai fină. Se poate găsi în raionul frigorific al magazinelor bio sau al supermarketurilor. Are o textură asemănătoare cu cea a smântânii mai groase și un gust destul de neutru.
Este bun pentru mine? Proteinele sale vegetale de calitate excelentă (aproximativ 5g/100g) pot înlocui carnea sau peștele, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali pentru organism. Sărac în calorii (50 kcal/100 g), furnizează și calciu (21 mg/100 g). Se poate folosi pentru a prepara o maioneză vegetală și poate înlocui chiar și laptele în anumite preparate.
Savori din Asia – Tempeh, cea mai bună alternativă la carne
Cel mai adesea este prezentat drept cea mai bună alternativă la tofu clasic. Se poate găsi și în frigider, ambalat în vid, în bucăți mari. Aspectul său marmorat ciudat este rezultatul fierberii boabelor de soia zdrobite și apoi a fermentării lor cu ajutorul unei ciuperci, ceea ce îi conferă o aromă de nucă, chiar de carne.
Este bun pentru mine? Excelent pentru menținerea masei musculare, tempeh conține de două ori mai multe proteine vegetale decât tofu la aceeași greutate și toți aminoacizii esențiali pentru organism (o altă alternativă bună la carne!). Conținutul său ridicat de fibre (6,2 g/100 g) reglează tranzitul intestinal. Se poate folosi marinat în lapte de cocos, cu mirodenii și semințe de susan și este delicios fript.
Tamari, un condiment plin de savoare
Este vorba despre un sos maro închis, de origine japoneză, extras din fermentarea lui miso. Are o savoare sarată și afumată. Este bun pentru mine? Din cauza conținutului ridicat de sare, ar trebui să fie evitat de persoanele cu tensiune arterială ridicată, la fel ca și sosul de soia. Pe de altă parte, întrucât nu conține grâu, este o alegere bună pentru persoanele cu intoleranță la gluten, care îl pot folosi pentru a-și asezona mâncărurile. Se poate folosi pentru carnea de vită, pentru un wok de legume sau un tartar de ton cu semințe de susan.
Shiitake, o ciupercă prețioasă
Folosită de mii de ani în farmacopeea chineză și originară din China și Japonia, shiitake are o textură moale și ca de burete, atunci când este proaspătă (în secțiunea de legume). Când este gătită, dezvoltă o aromă lemnoasă, aproape pământească, care poate fi găsită în pulberea uscată de shiitake (în secțiunea de produse alimentare asiatice).
Este bun pentru mine? Chinezii adoră acest „elixir al vieții lungi”: antioxidanții săi (compuși fenolici) limitează îmbătrânirea celulară. Nivelul său excelent de vitamina D susține activ imunitatea, iar calciul său ne răsfață oasele.
Cum se prepară? Proaspătă sau uscată și apoi rehidratată, parfumează legumele la tigaie, omletele. Pulverizată, își eliberează aroma în sosuri, supe și ciorbe.
Varza pak choï, leguma anti-oboseală
Această verișoară chinezească a legumelor noastre crucifere (la secțiunea de legume proaspete), cunoscută și sub numele de bok choy sau varză chinezească, seamănă puțin cu o varză elvețiană. Aroma sa ușor picantă este perfectă pentru rețete exotice.
Este bună pentru mine? La fel ca și alte tipuri de varză, varza chinezească este un aliat în lupta împotriva cancerului, datorită antioxidanților săi abundenți (compuși fenolici și carotenoizi), care încetinesc dezvoltarea celulelor canceroase. Este, de asemenea, o bună sursă de vitamina C anti-oboseală.
Cum se prepară? Pentru a-i păstra conținutul de vitamina C, o poți sota rapid într-un wok cu usturoi și ulei de măsline, apoi adăuga tofu tăiat cubulețe sau piept de pui, dar și un strop de sos de soia.